Hållbar konsumtion och produktion

Hållbar konsumtion och produktion

Hållbar konsumtion och produktion

Planeten står inför stora utmaningar, vilket gör frågor om hållbar konsumtion och produktion till särskilt aktuella. Frågor som överkonsumtion, produktionsförhållanden och bristande hantering av avfall, hur vi använder våra resurser och klimatutsläpp är mer aktuella någonsin. Konsumtion och produktion påverkar, kort sagt, olika delar av samhället och har kopplingar till många andra samhällsutmaningar.

Vi såg potentialen i att kunna bidra till förbättrade levnadsvillkor för många, samt ha en positiv påverkan på miljön. EAT Foundation kommer att samarbeta med ett nätverk av städer från hela världen för att skapa matsystem som kan hålla medborgare friska och samtidigt reducera utsläpp av växthusgaser. Under året kom vi också att stötta Better Cotton Initiative i deras arbete i att ge fler bönder träning och stöd för att kunna ställa om till en mer hållbar bomullsodling och Cradle to Cradle Products Innovation Institutes arbete för att öka engagemanget för cirkulär ekonomi bland skandinaviska designers, märken och tillverkare. En annan organisation som vi beviljat stöd till under året är Rainforest Alliance, som tar fram ett digitalt datainsamlingsverktyg – någonting som gör att tebönder kan öka sin produktivitet – men på ett hållbart sätt.

Att öka kunskapen om kopplingen mellan konsumtion och dess påverkan på miljö och människa är av stor vikt. Dokumentärfilm är ett starkt medium för att bilda opinion kring viktiga frågor och öka kunskapen och incitamentet till beteendeförändringar, vilket både Filmmakers Freedom of Speech & Impact och Spacedog Society gör i sina projekt.

Läs mer

”Dokumentärfilm är ett oerhört starkt verktyg.”

Kerstin Übelacker, projektledare och producent, Filmmakers Freedom of Speech & Impact

Våra val som konsumenter spelar roll, inte bara där vi är, utan också på andra platser i världen. Därför stöttar vi på Postkodstiftelsen Filmmakers Freedom of Speech & Impact. De kommer att lansera och visa dokumentärfilmen Jozi Gold i hela världen, samt driva en kampanj, bland annat för att inspirera till mer medvetna konsumentval.

Vad handlar filmen Jozi Gold om?
Jozi Gold utspelar sig i Sydafrika och filmen kretsar kring konsekvenserna av gruvindustrin. Huvudkaraktär är Mariette Lieferrick, en färgglad äldre kvinna som vigt sitt liv åt att förstå och föra upp i ljuset de otroliga miljökatastrofer som blivit konsekvenser av guldet som grävts upp, följder som nu ingen är särskilt intresserad av att ta ansvar för eller hjälpa till att städa upp.

Vi har följt Mariettes arbete under 7 år och planerar att använda filmen i en stor påverkanskampanj, med fokus på Sydafrika och Sverige, men också i resten av världen. Hälften av allt guld i världshistorien kommer från just Sydafrika och det som har hänt där, kan på många sätt lära oss mer om hållbar gruvdrift i många andra delar av världen.

Vad förväntar ni er för respons när filmen släpps?
– Vi förväntar oss stor respons. Det är inte så många som vet att en så stor del av världshistoriens guld kommer från Sydafrika. Att sedan få reda på hur stora miljö- och hälsoproblem gruvdriften skapat tror jag kommer att vara en chock. För det internationella samfundet men faktiskt också lokalt. Det är stora makter, mycket pengar och korruption inblandat, som gör att ämnet konstant tystats ner. Det vi vill göra med filmen och kampanjen är att lyfta på slöjan och exponera för världen. När man vet kan man inte blunda längre.

Varför är film så bra för att bedriva påverkansarbete?
– Politiska och samhälleliga strukturer och förändringar, och tex miljöproblem etc är ofta ganska komplicerade skeenden, som kan vara svårt att förstå och ta in för gemene man. Man kan liksom inte förväntas vara expert på allt. Med en film så kan vem som helst djupdyka i ett ämne och också bilda en emotionell koppling till ämnet. Dokumentärfilm är ett oerhört starkt verktyg för att visa upp orättvisa och bilda opinion kring saker som starka krafter helst vill sopa under mattan.

 

På nästa sida kan du se en film om ett av våra andra projekt inom området hållbar konsumtion och produktion.

Se filmen: Rainforest alliance