
Demokrati och yttrandefrihet
Demokrati och yttrandefrihet
Vi ser en tydlig negativ utveckling med minskad demokrati och begränsningar i yttrandefriheten på flera håll i världen. Frågor som censur, propaganda och användandet av alternativa fakta är mer aktuella än någonsin. Över hela världen förekommer hot mot exempelvis journalister, aktivister och konstnärer. Demokrati och yttrandefrihet var därför ett självklart val när vi inför 2018 skulle välja ut fokusområden för vår verksamhet.
De projekt som vi beviljat stöd till under året verkar såväl i Sverige som internationellt. Vi har till exempel Arbetets Museums Det resande demokratilabbet som handlar om propaganda och källkritik och Sveriges Museers projekt där museernas roll i demokratibygget lyfts. Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet verkade bland annat för att öka kvinnors deltagande i valet i Kamerun under hösten och Svenska Burmakommittén arbetar för att öka tillgången på oberoende forskning och journalistik i Burma. Sociala medier är den huvudsakliga källan till nyhetsinhämtning för många unga människor, men det behövs också mer information om hur det går till – någonting som Free Press Unlimited tar sig an i sitt projekt, där ungas sociala medievanor studeras.
Läs mer


”Museernas roll att samla kunskap om vår historia kan hjälpa oss mer än vad de flesta förstår.”
Sofia Embrén, projektledare på Sveriges Museer
Museer har en unik position att skapa berättelser och ger perspektiv på historia och nutid. Postkodstiftelsen stöttar organisationen Sveriges Museer (en medlemsförening för museer i Sverige), för att museer i hela Sverige ska kunna utvecklas som kunskapsinstitutioner och arenor för demokratifrågor.
Ni driver projektet ”Museer som katalysatorer i demokratin”, vad handlar det om?
– Det handlar om att både stärka museernas roll och röst i samhälls- och demokratiutvecklingen genom att få (ännu) fler att inse vilken oerhört viktig kunskap som samlas av museerna runt om i hela Sverige. Så arbetet i projektet handlar både om att ge museerna verktygen att utveckla sitt dagliga arbete med demokratifrågor men också om att lyfta allt det viktiga arbete som redan görs, så att personer som kanske inte kommer sig för att besöka museer regelbundet kan inspireras och sporras till att göra det.
Varför är museer så viktiga i en demokrati?
– Kunskapen om vår historia hjälper oss att få perspektiv på det som händer runt omkring oss i samhället idag. När man väljer att titta på samhällsproblem ur ett längre tidsperspektiv blir det lättare att hitta lösningar och nya vägar in i framtiden. Museernas roll att samla kunskapen om vår historia kan hjälpa oss mer än vad de flesta förstår, tror jag. Dessutom är museerna bra arenor där samtal kan föras i lugn och ro, i vår värld där det vuxit fram ett samtalsklimat som idag är ganska hårt. Här har museerna en jätteviktig roll att fylla.
Vad hoppas ni på att ha åstadkommit när projektet är slut?
– Förutom de kvantitativa målen som är uppsatta som projektmål hoppas jag att vi lyckats sprida kunskap om vilken roll museerna både tar och kan ta i allas vår gemensamma uppgift att utveckla samhället.
På nästa sida kan du se en film om ett av våra andra projekt inom området demokrati och yttrandefrihet.