
Hållbara hav
Hållbara hav
Några av samtidens främsta samhällsutmaningar finns just i haven och hållbara hav var därför ett område vi valde att fokusera på under 2018. Överfiske, havsförsurning, nedsmutsning, föroreningar, invasiva arter… listan på utmaningar kan göras lång.
Läget är akut och det krävs smarta innovativa lösningar, partnerskap och samarbeten för att kunna bidra till en positiv utveckling. Coalition Clean Baltic driver ett projekt där de arbetar för att minska plastföroreningarna i Östersjön genom att arbeta brett i elva länder runt Östersjön. Östersjön är också fokus för de tre baltiska organisationerna Pasaules Dabas Fonds (Lettland), Lithuanian Fund for Nature (Litauen)och Estonian Fund for Nature (Estland), som i sina respektive länder kommer att verka för hållbart fiske.
Haven påverkas av klimatförändringarna och för människor som bor i kustsamhällen, blir detta extra tydligt. Ett exempel på detta är Filippinerna, där 60 procent av befolkningen bor i kustsamhällen. Conservation International driver ett projekt där de kommer att ta fram lösningar för öka motståndskraften mot klimatförändringar såsom höjda vattennivåer och extrema väderfenomen.
Läs mer


“Vi vill visa att det finns alternativ till plast.”
Mikhail Durkin, Executive Secretary, Coalition Clean Baltic
Problemet med plaster i haven är en högaktuell fråga. Vi på Postkodstiftelsen är stolta över att stötta Coalition Clean Baltic, som har fokus särskilt på att tackla situationen i Östersjön.
Ni ska minska plastföroreningarna i Östersjön, hur kommer ni att gå tillväga?
Vi fokuserar framförallt på att förändra rådande attityder om att plast inte går att ersätta med andra material. Sedan plastens revolution på 1960-talet, har människor konstant ökat sitt beroende av plast, ett material som verkade vara passande för många olika användningsområden. Det var innan vi insåg att vi bokstavligt talat drunknar i plast och inte ens att återvinna plast och energi hjälper oss att bli av med detta beroende som är dödligt för naturen. Så, approachen vi kommer att använda i projektet är att visa att det finns alternativ till plast och att det är viktigt att reducera plastförorening vid källan istället för att hantera konsekvenserna efteråt. Som Estlands miljöminister Siim Kiisler sagt: ”Plast hör inte hemma i havet!”
Varför är Östersjön så viktig?
Östersjön har alltid varit ett positivt och negativt exempel. Negativt i form av att det ofta omnämns som ett av de mest förorenade haven i världen. Det positiva är att man har bevisat hur gemensamt arbete av flera länder kan vända miljöförstöringar och visat att det är möjligt att återställa påverkade ekosystem. Östersjön har inte återhämtat sig än och det mänskliga avtrycket är fortfarande stort, men förståelsen för att en välmående miljö inte bara handlar om naturen, utan också om människors välmående, ökar. Vi anser att Östersjön är viktig då det är hem för alla de levande varelser som lever i Östersjön och inom dess stora avrinningsområde, inklusive 85 miljoner människor i 14 länder. Men vi tycker också att Östersjön är ett viktigt exempel på samarbete för att rädda och skydda vårt hem, någonting som inte är lätt, men kan vara inspirerande för riktningen på ett globalt plan.
Vad hoppas ni att ni ska ha uppnått i slutet på projektet?
Vi hoppas att färre människor kring Östersjön ska ha inställningen att ”plastic is fantastic”. Att fler hotellkedjor, flygbolag och fraktbolag tänker om vad gäller deras användning av plastbestick, smink med mikroplaster och andra plastprodukter, i synnerhet engångsprodukter. Att fler som producerar textil, målarfärg, rengöringsmedel och andra områden där mikroplaster används avsiktligt, börjar omforma sina produkter så att de har kvar samma viktiga funktioner utan att förstöra miljön. Att plastfritt blir mer mainstream och att ingen behöver anklaga sig själv för att den köper något som är förpackat i plast, eftersom valet att göra det inte finns. Det är därför slutet av vårt projekt är ganska långsiktigt, eftersom vi bara är i början av resan med att förändra beteende och tankesätt.