Postkodstiftelsens Verksamhetsberättelse 2020


Förord

2020 blev ett år som vi nog inte hade kunnat föreställa oss innan vi fick genomleva det. Konsekvenserna och effekterna av en global pandemi är svåra att beskriva på förhand. När vi nu blickar tillbaka på året så är det de positiva minnena som framträder tydligast. Som till exempel den utbredda viljan att hjälpa till. I början av året startades många initiativ upp och många av dessa finns kvar fortfarande. Vi själva märkte viljan tydligt i vår utlysning ”Respons coronapandemin” där vi mottog över 200 ansökningar som alla på något sätt ville stötta och hjälpa andra.

En annan reflektion är att det i början var svårt att bedöma hur länge pandemin skulle hålla världen i sitt grepp. I dagarna har det gått ett år sedan WHO deklarerade covid-19 som en pandemi. Hoppet att påverkan skulle vara kortvarig levde länge. För verksamheter som lever i symbios med ett öppet, socialt och levande samhälle visade sig restriktionerna vara katastrofala. Kultursektorn har drabbats hårt, många har förlorat möjligheten att försörja sig. Vi är därför väldigt stolta över samarbetet med Ideell Kulturallians som ska möjliggöra stöd till kulturens allra minsta organisationer och nå ut till kapillärerna av kulturens blodomlopp.

För våra projektorganisationer har året naturligtvis varit svårt att hantera. Många av de planerade aktiviteterna har behövts justerats för att kunna genomföras. Kreativitet, flexibilitet och lyhördhet har krävts av både dem och av oss. Som givare är vi måna om att projekten lyckas och vi är mycket imponerade över alla de lösningar som arbetats fram. När en dörr stängs, så har projekten ställt om och lyckats öppna en annan.

En mindre positiv reflektion är att klyftorna i samhället – och mellan länder – har blivit djupare och tydligare. Inte minst ser vi det nu när frågan om fördelning av vaccin är aktuell. Det sägs också att minst 10 års utvecklingsarbete gått förlorat på grund av pandemin och att restriktionerna skördat lika många offer som viruset. Det är en dyster start på 2021, men likväl känns det ännu mer angeläget att fortsätta jobba för en bättre värld för alla och att möjliggöra för civilsamhället att vara en stark och drivande aktör i dessa tider. Deras insatser kommer att behövas ännu mer kommande år.

Marie Dahllöf, Generalsekreterare, Svenska Postkodstiftelsen & Teresa Vieglins, Vice Generalsekreterare, Svenska Postkodstiftelsen


Beviljade projekt 2020

Afghanaid
390 000 kr

Conservation International
500 000 kr

AirClim
2 117 000 kr

Action for Hope
2 555 000 kr

ASOV Stockholm
195 000 kr

BUFFF Skåne
50 000 kr

Canopy
6 000 000 kr

Danish Refugee Council
2 045 000 kr

The Center for Climate Crime Analysis (CCCA)
210 000 kr

Ashoka Nordic
835 000 kr

CARE Norge
3 000 000 kr

Collective Leadership Institute
2 690 000 kr

CancerRehabFonden
200 000 kr

Convictus
187 000 kr

Emmaus Stockholm
200 000 kr

Energy 4 Impact
3 310 000 kr

Fight for Peace International
3 110 000 kr

Center for Civilians in Conflict (CIVIC)
2 991 000 kr

Doc Society 4
4 600 000 kr

Föreningen Tilia
148 500 kr

Folkets Konsthall ideell förening
2 850 000 kr

Demokratibygget
2 750 000 kr

Effektfullt
1 500 000 kr

Electronic Frontier Foundation
2 960 000 kr

Demokrati och yttrandefrihet

Demokrati och yttrandefrihet

Demokrati och yttrandefrihet

Under några år har många oberoende institutioner varnat för minskat demokratiskt utrymme i världen. Människorättsförsvarare hotas, journalister tystas och demokratirörelser slås ner.

Postkodstiftelsens arbete med att främja demokrati och yttrandefrihet har fortsatt varit ett fokusområde för vår verksamhet även under 2020. I Sverige har vi stöttat organisationer som vill bidra till att delaktigheten i det lokala samhället ökar, därmed stärka det demokratiska samtalet. 

Några exempel är projektet Demokratibygget där unga kan skapa förändring i frågor som är viktiga för de yngre generationerna. Internationellt har vi stöttat organisationer som arbetar för att stärka utsatta gruppers situation och handlingsutrymme. Electronic Frontier Foundation (EFF) fokuserar på att försvaga tech-företagens informationsmonopol och Freedom Voices Network bygger strukturer så att hotade journalisters arbete inte ska gå att tysta, till exempel.

Mer om Demokratibygget, Konstfrämjandet Gävleborg och EFF finns på följande sidor.



Ekosystem, biologisk mångfald, klimat och hållbar energi

Ekosystem, biologisk mångfald, klimat och hållbar energi

Ekosystem, biologisk mångfald, klimat och hållbar energi

Utvecklingen vad gäller såväl klimat som biologisk mångfald är alarmerande. Artrikedomen i ekosystemen minskar, växthusgasutsläppen ökar, naturkatastrofer som påverkar människor och djur blir svårare. 

Allt fler förstår nu att vi måste beakta hoten mot vår planet ur ett helhetsperspektiv och inte se klimatet och biologisk mångfald som två separata frågor, utan som två nära sammanlänkande områden som påverkar och är beroende är varandra. Postkodstiftelsen genomförde under 2020 många projekt för att adressera dessa utmaningar.

Några exempel är Global Witness som arbetar för att minska skövling av tropiska skogar. Kultivator, en sammanslutning mellan jordbrukare och konstnärer, utforskar hur vi kan forma nya mer önskvärda bilder och berättelser av hur det är att leva tillsammans i en hållbar framtid. Stiftelsens finansiering av ICCI ökar kunskapen om kryosfärens roll i klimatsystemet och bidrar till beslut om åtgärder för att hålla temperaturökningen under 1,5 grader.



Idrott och kultur

Idrott och kultur

Idrott och kultur

Kultur och idrott är unika verktyg som har stora potential att nå människor oavsett bakgrund, religion eller socioekonomisk situation. De kan bidra till att uppnå de globala målen, och på så sätt främja en positiv samhällsutveckling i Sverige och i världen. 

Under 2020 har Postkodstiftelen gett stöd till flera projekt som använder kultur och idrott som verktyg för att skapa samhällsförändring i olika nivåer. IF Linnea Boxning, till exempel, verkar för att motverka kriminalitet och främjar ungas potential genom boxning. Wift Sweden, å andra sidan, verkar för att öka jämställdheten inom filmindustrin.

Mer information om projekten finns på följande sidor.


Respons coronapandemin

Respons coronapandemin

Respons coronapandemin

2020 blev ett år då plötsligt världen fick anpassa sig till en radikalt annorlunda verklighet. Coronapandemin, och de strikta förhållningsregler som responsen förde med sig i form av nedstängningar och ekonomisk stagnation, tvingade alla att ställa om både sina verksamheter och sina liv för att minska smittspridning.

Under våren 2020 gjorde Postkodstiftelsen därför en särskild utlysning för att möta de akuta behoven och lindra konsekvenserna av coronapandemin hos utsatta grupper.

27 projekt fick del av detta särskilda stöd, bland annat Jontefonden med en specialsatsning för att bryta den ännu striktare isolering som transplantationspatienter måste genomleva. Muralcentralen genom sitt projekt Multiplera Malmö bidrog till att skapa en känsla av gemenskap och att vara en del av något större under denna speciella tid.

Läs mer om Postkodstiftelsens särskilda Coronastöd här


Vad har Postkodstiftelsen gjort för skillnad?

Vad har Postkodstiftelsen gjort för skillnad?

Vad har Postkodstiftelsen gjort för skillnad?

Varje år beviljar Postkodstiftelsen stöd till nya projekt – och varje år befinner sig andra projekt längre fram i projektfasen. Vid slutet av projekttiden så avslutas de och slutrapporteras till oss. Under 2020 avslutades 71 projekt som Postkodstiftelsen har stöttat mellan åren 2015–2020. Tillsammans har de avslutade projekten mottagit nästan 134 miljoner kronor.


De projekt som avslutades under 2020 hade en bred spännvid vad gäller vilka målgrupper som har berörts, vilka projektaktiviteter som har genomförts och inte minst var i världen som aktiviteterna har ägt rum: en majoritet har varit baserade i Sverige, men även internationella projekt i exempelvis Sydafrika, Rwanda, Kamerun, Libanon, Peru, Bangladesh och Indonesien.

Under 2020 avslutades bland annat en samling projekt under namnet Möten med Naturen. Projekten hade påbörjats året innan och handlade om att öka allmänhetens intresse för miljö- och naturvård. På nästa sida kan du se en film som tar upp de viktigaste resultaten.