25/6 2019

Intervju med Dare to Care

Hanna Rothelius, projektledare för Dare to Care, berättar om vad som är på gång.

Berätta! Vad är Dare to Care för något?

– Dare to Care är en satsning för att främja ömsesidighet i alla sexuella möten och förebygga sexuella övergrepp i samhället. Satsningen är ett samarbete mellan RFSU och Svensk Live där RFSU står för innehållet och Svensk Live för plattformarna för att nå ut. RFSU har jobbat med sexuella rättigheter sen 1933 och Svensk Live samlar 200 livemusikarrangörer i form av klubbar, festivaler och konsertarrangörer. Under två år kommer vi vara på minst 8 festivaler och samtala med festivalbesökarna om ömsesidighet och gränser och hur en kan agera om en ser något som inte ser ut att bygga på ömsesidighet. I år har vi potential att nå 315 000 besökare på festivalerna Brännbollsyran, Lollapalooza, Storsjöyran, Way Out West och Eksjö Stadsfest. Förutom att prata med publiken på plats gör vi också kommunikationsinsatser i sociala medier, samarbetar med artister och utbildar branschen i dessa frågor.

Vad händer i projektet just nu?

– Just nu har vi precis gjort vår första festival – nämligen Brännbollsyran i Umeå. Vi kan konstatera att vi nådde väldigt många människor och att många upplevde det som väldigt positivt att vi var på plats och ställde sig bakom budskapet. Vi håller också på att ladda inför Lollapalooza i Stockholm som går av stapeln här i slutet på juni.

Vilka är dina personliga drivkrafter till att jobba med detta?

– Att vi behöver få till en förändring i samhället och jag tror på festivaler och livemusikvärlden som en motor i detta. Jag tror på att festivaler och musik formar mycket av vår identitet och tillhörighet och vet att jag själv som 18-åring påverkades jättemycket av de värden som min favoritfestival på den tiden – Hultsfredsfestivalen – stod för. Jag har jobbat med jämställdhetsfrågor länge, främst genom Popkollo, där jag varit engagerad sen starten, och ser ju att det går framåt. Att branschen själv är initiativtagare till ett sånt här projekt är ett gott tecken på att vi kommit någon vart och det är en bra grund för att jobba vidare.