11/10 2019

Säg hej till Flickaplattformen

I dag, den 11 oktober, är det internationella flickdagen. Vi har intervjuat Sara Sjölander, projektledare på Flickaplattformen.Flickaplattformen – vilka är ni?
”Flickaplattformen är en medlemsförening som samlar flera olika föreningar och organisationer – som alla har det gemensamt att de jobbar för att stärka unga tjejer, personer med transerfarenhet och icke-binära. Vi tror att vi kan göra störst skillnad genom att vara ett nätverk som tillsammans synliggör hur föreställningar om kön och ålder påverkar livssituationen för vår målgrupp. Alla som delar vår värdegrund är välkomna som medlemmar, det är gratis!”

Varför är det viktigt att fokusera på just flickor?
”Vi ser att unga flickor, personer med transerfarenhet och icke-binära är en specifikt utsatt grupp som utsätts för sexuella kränkningar, trakasserier och våld. Vi ser också hur den psykiska ohälsan ökar bland unga tjejer. Ändå hamnar flickaperspektivet ofta mellan stolarna, då man antingen lyfter livsvillkor för unga eller kvinnor. Vi anser att flickor själva vet bäst hur politiska frågor som rör dem bör utformas och via vårt nätverk så vill vi skapa en brygga för flickor att påverka och driva opinion. Vi heter Flickaplattformen och arbetar med flickaperspektivet men då könsmaktordningen också marginaliserar unga personer med transerfarenhet och icke-binära på liknande sätt så ser vi vikten i att lyfta dessa perspektiv också. Vi anser att ett transinkluderande jämställdhetsarbete är vägen framåt!”

Vilka är dina egna drivkrafter till att jobba med detta?
”Som ung upplevde jag orättvisor, både kopplat till mitt kön och till strukturell rasism: Det där ”skavet” som uppstår när en bryter normer hanterar alla på olika sätt, kanske genom humor, att vara kaxig as hell eller att anpassa sig så att en smälter in så gott det går. Mina upplevelser ledde mig till att började plugga mänskliga rättigheter, rasism i Sverige och genus, och här är jag nu! Att få jobba med vårt nätverk och att få träffa alla coola personer som är deras medlemmar ger mig så mycket inspiration och pepp!”

Läs mer om projektet här.