22/10 2019

På andra sidan kameralinsen

Projektet Noncitizen Camera riktar sig till unga nyanlända och ger dem mentorskap och stöd att genomföra egna filmprojekt. Vi har träffat Mahdi, en av deltagarna i projektet.Det är en söndag i början på oktober och ungdomarna som utgör Noncitizen Camera är precis i färd med att avsluta dagens workshop. Ungefär en gång i månaden bjuds alla deltagare in på en träff där de har samlats kring ett speciellt ämne. Just den här gången är temat teknik för att spela in ljud när man filmar. Bland annat har de fått prova på att sätta fast mickar på den som ska bli intervjuad framför kameran.

Efteråt slår sig Mahdi, som är en av deltagarna, ner. Han berättar att han letat efter just ett ställe där han kunde lära sig mer om foto och film, när han via en kompis fick tips om Noncitizen.

”Det här betyder mycket för mig! Jag känner att jag utvecklas varje gång jag kommer hit”, berättar han.

Förutom att utvecklas i att jobba med film, berättar Mahdi att det också finns ett värde i att hitta vänner som delar samma intresse. Han har två mindre projekt igång just nu och planerar att sätta igång ett större filmprojekt i framtiden. Utanför filmandet har Mahdi även planer på att starta en podcast tillsammans med en kompis.

Slutligen, vad inspirerar dig?
”Att få dela mina idéer med andra och att få höra hur andra tänker!”

Du kan läsa mer om projektet här.