24/6 2020

Intervju med Galleri syster

Kultursektorn har drabbats hårt under pandemin, vi har därför intervjuat konstnärerna Anja Örn och Sara Edström och skribenten Therese Engström som tillsammans driver Galleri syster för att lära oss mer om deras arbete under pandemin. Läs intervjun nedan.
– Vad gör Galleri syster?
Galleri Syster är en självorganiserad konstplattform som gör alla möjliga arrangemang. Konstutställningar och publika samtal, workshops, publikationer, festivaler och allt möjligt som kretsar kring konst och samhällsfrågor vi är intresserade av. Vi har en feministisk inriktning, så det genomsyrar hela vår verksamhet på ett eller annat sätt. Vi har vår bas i Luleå och har funnits som förening sedan 2004, som galleri sedan 2006.

– Vad är SamArtBete? Hur har covid-19 påverkat projektet?
SamArtBete är ett stort projekt som fokuserar på att möjliggöra konstproduktion och samarbeten för konstnärer i Norr- och Västerbotten. Vi har sex samarbetsprojekt som pågår (sammanlagt 13 konstnärer), både för etablerade konstnärer och för yngre konstnärer. En del av projektet handlar om vår ungdomsgrupp Lillasyster som tack vare Postkodstiftelsens stöd kunnat stötta många ungdomar i deras konstnärliga bana.
Covid 19 har självklart påverkat oss alla, men tack vare att de publika delarna av projektet inte var planerade förrän till hösten 2020, så hoppas vi ännu att de ska gå att genomföra. Däremot har de residencyvistelser och den utställning vi planerat att genomföra i Berlin varit tvungna att skjutas upp till våren 2121. Lillasyster-gruppen har bl a skickat ut ett s k Tröstpaket till ungdomar i (eller från) Norrbotten för att de ska kunna skapa och känna en gemenskap trots att de inte kan träffas.

– Tyskland och Sverige har tagit olika åtgärder för att motarbeta pandemin, hur ser det ut i kulturfronten? Vad är era iakttagelser kring hur kultur bemöts i kristider?
Att Berlin snabbt och effektivt gick ut med ett krisstöd till kulturarbetare om 5 000 € så har det frigjort kraft och hopp och arbetsro hos de vi pratar med där. De har inte behövt oroa sig för den omedelbara ekonomiska situationen. I Sverige ser vi hur regeringen presenterat ett lapptäcke av stödåtgärder som missar så många kulturarbetare. Det är en enorm press och stress att försöka skapa konst och kultur i dessa tider.

(Vi tycker att det är viktigt att en ung konstnärs röst hörs i sådana diskussioner och med hjälp av Galleri syster kunde vi fråga Elias, 21, som studerar Urban Konst på folkhögskola i Malmö, den följande frågan. )

– Vad är dina erfarenheter av att vara konstnär under en pandemi?
Pandemin har ju verkligen rubbat på det mesta i samhället. Mycket av mitt skapande har dock kunnat flyta på som vanligt. Man har fått jobba i lite andra banor men jag ser nödvändigtvis inte det som något negativt. Pandemin slår ju hårdare på de som livnär sig på sin konst. Allt detta väcker såklart många tankar som jag kanske vill bearbeta och utforska vidare i konsten. Jag sökte Galleri Lillasysters tröstpaket för det verkade vara ett roligt och bra sätt att hålla sitt skapande aktivt nu när de flesta sammankomster är inställda.

Läs mer om SamArtbete här.