14/6 2024

Postkodstiftelsen blir Svenska Postkodlotteriets Stiftelse

Svenska Postkodstiftelsen har bytt namn till Svenska Postkodlotteriets Stiftelse, men verksamheten är oförändrad och uppdraget är detsamma – att förmedla projektstöd till projekt som utmanar, inspirerar och förändrar. Med namnbytet tillkommer även en ny logga.

– Vi är stolta över att fortsätta bidra till Svenska Postkodlotteriets övertygelse om ett starkt civilsamhälle. Med namnbytet till Svenska Postkodlotteriets Stiftelse blir det nu ännu tydligare att de projekt som möjliggörs i Sverige och internationellt, är tack vare alla som är med i Postkodlotteriet, säger Marie Dahllöf, generalsekreterare på Svenska Postkodlotteriets Stiftelse.

Namnbytet sker för att ännu tydligare knyta an till Postkodlotteriets vision, vilken Stiftelsen delar – övertygelsen att världen blir bättre med starka ideella organisationer. Att tydliggöra kopplingen mellan Postkodlotteriet och Stiftelsen ökar insikten för Postkodlotteriets en miljon kunder om hur lotteriöverskottet fördelas och vilka projekt som stöds.  

– Postkodlotteriets Stiftelse är ett viktigt komplement i Postkodfamiljen. Genom Stiftelsen kan lottköparnas pengar nå ut brett till hela civilsamhället och de kan stötta både små grannskapsprojekt, samhällsentreprenörer och internationella samarbeten, säger Anders Årbrandt, Managing Director på Svenska Postkodlotteriet.

Svenska Postkodlotteriets Stiftelse instiftades 2003 av Svenska Postkodlotteriet. I dag är Stiftelsen en av 61 ideella organisationer som tar del av Postkodlotteriets miljardöverskott. Andra organisationer är exempelvis Rädda Barnen, Svenska Röda Korset och Världsnaturfonden WWF. Till skillnad från de andra organisationerna så är Stiftelsen inte slutmottagare av medlen, utan har i uppdrag att förmedla stöd till olika typer av projekt och mindre organisationer, som bidrar till en positiv samhällsförändring. Av den miljard som Postkodlotteriet delade ut i mars 2024, överskottet från 2023 års verksamhet, fick Stiftelsen ta emot 190 miljoner kronor. I dag är Postkodlotteriet Stiftelsens enda finansiär och det är alla som är med i Postkodlotteriet som möjliggör Stiftelsens verksamhet.

Den nya logotypen för Svenska Postkodlotteriets Stiftelse