12/5 2025

Intervju med Sopköket AB

Vi fick tillfälle att prata med Filip Lundin, grundare av Sopköket AB, som har fått stöd av Postkodlotteriets Stiftelse för att driva projektet ”Uppskalning av cirkulära frysta måltider på räddade råvaror”. Projektet ska minska matsvinn och skapa arbetstillfällen genom en cirkulärt hållbar affärsmodell, och skapa en innovativ lösning för att bemöta samhällsutmaningar.


Hej Filip, berätta om projektet ni fått stöd för!

Sopköket har fått projektstöd från Postkodlotteriets Stiftelse för förverkligandet av vår cirkulära verksamhet i stor skala i Stockholm. Projektet går ut på att skala upp Sveriges idag enda finansiellt hållbara cirkulära modell, för att minska matsvinnet, skänka mat och anställa personer från socialt utanförskap, som professionell cateringverksamhet. Projektet går även ut på att lansera och etablera en ny del av verksamheten för ökad stabilitet över tid, som är: frysta måltider på räddade råvaror. 

Varför är projektet angeläget att genomföra?

Matsvinn står sedan lång tid tillbaka för 10% av människans koldioxidutsläpp globalt. Det är 5 gånger mer än flyget och en stor nöt att knäcka för att minimera den växande klimatkrisen vi redan befinner oss i. Därtill går många fler än man kan tro, hungriga, utan egna medel att försörja sig. Det finns även en högre arbetslöshet än på länge, med många som står extra långt från arbetsmarknaden, ofta med brister i svenska språket och läs och skrivsvårigheter.  

Vad hoppas du att projektet ska kunna bidra med? 

Vi hoppas att projektet ska kunna bidra med att visa Sverige och världen att det går att bedriva en kommersiell verksamhet och samtidigt djupt rotat i sin egen kärnverksamhet bidra till att minska matsvinnet, skänka mat och anställa personer från utanförskap. Att det är möjligt att gå hand i hand med finansiellt gröna siffror. Inte att det ena ska stå i motsats till det andra. 

Vad betyder projektstödet från Postkodlotteriets Stiftelse? 

Utan projektstödet från Postkodlotteriets Stiftelse hade vi inte kunnat ta steget att skala upp vår cirkulära verksamhet i Stockholm. Stödet möjliggör för Sopköket att kunna anställa en kökschef och investera i större köksanläggning, innan vi får egen snurr på cirkulära frysta måltider och ökad efterfrågan på vår catering.  

Vad vill ni uppnå med projektet? 

Vi vill öka vår positiva impact på samhälle och klimat, med 300-500%. Vårt mål per år efter genomfört projekt: 

  • 250 ton minskat matsvinn 
  • 500 ton undvikit CO2-utsläpp 
  • 120 tusen skänkta måltider 
  • 4-6 anställda från utanförskap 

För att nå målen kommer fokus ligga på att dubblera efterfrågan på vår cirkulära catering. Vårt nya kök är tre gånger större än vårt tidigare och möjliggör att hämta matsvinn från fler och större matsvinnspartners. Det tillsammans med egen parkeringsplats och snart ny el-flotta, gör det lättare och snabbare att skänka mer mat till behövande än tidigare, samt anställa fler från socialt utanförskap. 


Är du samhällsentreprenör och söker finansiering? Läs mer vår satsning ”Samhällsentreprenörskap för en bättre värld”. Sista ansökningsdag är den 31 maj 2025.