16/5 2025

På återseende, Marie Dahllöf! 

Marie, efter åtta år som generalsekreterare för Svenska Postkodlotteriets Stiftelse väntar det nya äventyr för dig. Vi tänkte passa på att höra dina reflektioner om åren som varit, och hur det varit att ha ansvar för en sådan möjliggörare för förändring, som Stiftelsen ändå är.


Hur har det varit att vara generalsekreterare för Postkodlotteriets Stiftelse i åtta år? 

Det har varit fantastiskt kul! Lite galet ibland med tanke på vad alla pengar har möjliggjort, men lika roligt har det varit att jobba med teamet på Stiftelsen. Det är ett gäng otroligt duktiga människor som vill mycket och är ytterst kompetenta och roliga. Det har varit lyxigt att få vara deras chef.

Hur har Postkodlotteriets Stiftelse utvecklats under dessa år? 

Jag tycker vi har utvecklats till en mycket effektiv, men ändå flexibel och möjlighetsorienterad organisation. När jag började för åtta år sedan, fick vi in ungefär hälften så många ansökningar som vi får idag. Och då beviljade vi cirka en tredjedel av vad vi beviljar idag. Men vi är fortfarande samma antal människor som hanterar detta. Det visar att vi byggt en grund med solida och effektiva processer, som gör att vi kan arbeta effektivt, metodiskt och samtidigt snabbt agera på både möjligheter och utmaningar. Vi också flyttat fram och befäst vår position som en givare i framkant. Vi har under åren frågat de organisationer som fått stöd från oss, vad stöden möjliggör och vilka värden som skapas. Här ligger vi verkligen bra till jämfört med andra finansiärer och vi är nära vad många anser vara en optimal givare. Vi har så klart utvecklingsområden, men jag är nöjd med hur vi uppfattas och hur vi agerar som givare. Vi är flexibla, närvarande och stöttande.

Att utmana, inspirera och förändra är Postkodlotteriets Stiftelses ledord: hur har detta format det arbete som Stiftelsen bedriver? 

Det har varit våra ledord i vardagen i egentligen alla aspekter. Vad gäller att utmana, så har vi velat utmana andra givare och de sökande projektorganisationerna att spänna bågen, att våga tänka nytt och utmana sig själva. Många är ibland riskaverta, men Stiftelsen har varit uttalat riskbenägen och vi har därför sett att vi kan utmana andra att följa efter. Vi har velat ta på oss ledartröjan och visa vägen. Vi har också velat inspirera andra genom att synliggöra de val vi gjort och de projekt vi valt att finansiera. Vi är så stolta över våra projektorganisationer och det arbete som de gör, och det har vi velat förmedla. Till sist och det som kanske är viktigast, så är det den förändring som projekten kan åstadkomma, och vilken skillnad som våra pengar kan ha för både organisationen, och för samhället. Förändringen och effekten av vårt stöd har varit den röda tråden i alla urvalsprocesser. Det har varit centralt.

Vad ser du är Postkodlotteriets Stiftelses största bedrifter inom de olika områden som vi arbetar med?

Den här frågan är svår att besvara, då jag tycker att vi har gjort mycket bra. Men några saker sticker ut:

  • Inom miljöområdet så har vi jobbat konsekvent med att stärka den svenska miljösektorn och att få små miljöorganisationer att växa och bli starkare. Jag tycker vi har gjort detta bra och sett till att vi har en livskraftig miljösektor som driver miljöfrågan framåt på olika nivåer. Givet den nuvarande miljöpolitiken så är jag extra glad över att vi var tidiga med att identifierade detta behov.
  • En annan sak jag är stolt över är hur vi har byggt upp en helt ny sektor i Sverige. För det har vi! När vi började finansiera idrott för social förändring runt 2015, så var detta ett begrepp som var relativt okänt i Sverige. Det fanns några som arbetade med detta och inom ”traditionell” idrott fanns delar av detta. Även här har vi konsekvent arbetat med att bygga upp området. Vi har tillfört pengar till nya initiativ, gjort utlysningar för att stimulera ämnet, och även startat upp ett nätverk som nu år 2025 samlar nästan ett 50-tal organisationer. Och tack vare nätverket, tror jag snart att vi även har en branschorganisation som blir rösten för ”idrott för social förändring”.
  • Jag är också stolt över att vi regelbundet får feedback på hur viktigt vårt stöd är för kultursektorn i Sverige. Särskilt under pandemin, då vår flexibilitet uppskattades och vi var snabba med att kanalisera ca 20 miljoner kronor via Ideell Kulturallians, till ideella kulturaktörer i Sverige som hade väldigt svårt under, och efter pandemin. Här identifierade kollegorna på Stiftelsen en möjlighet att komplettera annan finansiering till kultursektorn, och vi agerade snabbt och skapade ett nytt sätt att arbeta på. Vår ambition är att vara en kontinuerlig stabil privat finansiär av kultur över tid, och jag är stolt över den relation som vi byggt med många kulturaktörer där vi också kan vara med att bidra till en stark, kreativ och livskraftig kultursektor.
  • En sista sak som jag tycker är en bedrift är att vi var snabba på bollen att se vikten av att jobba med yttrandefrihet och konstnärlig frihet, samt stötta journalister och grävande journalistik i Europa. Vi såg tidigt de förändringar som skedde i Europa och vi riktade våra ögon och stöd mot organisationer som jobbar med just yttrandefrihetsfrågor. Något som vi inte hade fokuserat på tidigare, då mycket vårt stöd brukade gå till initiativ i Sverige och övriga världen. Jag är stolt över våra insatser att motarbeta denna negativa förändring.

Allt ovan är bara ett urval, det finns mycket mer som jag tycker vi gjort strålande bra.

Vilka effekter ser du att Postkodlotteriets Stiftelse har bidragit till i samhället? 

Det är en extremt klurig fråga. Och lite samma som svaret ovan. Men framför allt så har vi varit, och är en finansiär som stärker svenska civilsamhällesorganisationer. Vi arbetar brett och har jobbat med både punktinsatser och med systematik för att möjliggöra detta. Frågar vi organisationerna, så svarar samtliga att vårt stöd har stärkt deras kapacitet som organisation, hjälpt dem nå ut med sitt budskap och att nå nya målgrupper. Det är effekter som jag tror inte hade inträffat utan vårt stöd.

Finns det något projekt som du minns lite extra som Postkodlotteriets Stiftelse varit med och möjliggjort? 

Det finns många! Men ett som sticker ut är ett projekt som handlar om att dokumentera övergrepp för att kunna använda det som bevismaterial. Detta genomfördes genom att förse enskilda individer med hemliga kameror som filmade och dokumenterade övergreppen. Tänk vilken risk dessa människor tar. Detta material har sen använts för att ställa folk inför rätta. Det är jag stolt över.

Vad är du extra stolt över? 

Jag älskar att vi har varit modiga och gett organisationer möjlighet att vara krävande, ställa till problem, vara en nagel i ögat, och gjort det svårt för andra att inte göra rätt. På ett personligt plan är detta oerhört tillfredsställande.

Vad tar du med dig framåt? 

Stolthet över vad jag och teamet åstadkommit. Men också den tillit till varandra som har utvecklats inom teamet under dessa år. Alla vi sammanfördes 2017 genom en sammanslagning av tre olika stiftelser och blev då Postkodlotteriets Stiftelse, och det var lite skakigt i början. Men nu finns det en självklarhet i relationen, en tillit och en mellanmänsklig innerlighet som jag tar med mig framåt. I mitt nästa steg skulle jag gärna återupprepa detta. Det är något väldigt fint att se detta växa fram mellan människor.

Vad väntar härnäst? 

Det får vi se. Jag är själv nyfiken på vad det blir. 😊


Stort tack för åtta fina år tillsammans. Du har styrt Postkodlotteriets Stiftelse i en riktning som vi ser fram emot att fullfölja. Vi önskar dig all lycka framåt. Du kommer vara saknad!