Foto: Erik Hallgren
IPCC och världens främsta klimatforskare konstaterar att det inte är tillräckligt med kraftiga utsläppsminskningar för att nå klimatmålen. Skog och våtmarker kan spela en väldigt viktig roll och bidra till att lagra koldioxid i stor omfattning. Skogen har dock under lång tid utarmats och fragmenterats. Detta är ett hot mot klimatet, mot den biologiska mångfalden och mot mänskliga rättigheter. Större andel skog och våtmarker behöver skyddas och restaureras och avskogningen måste minska. Skydd och återställande av skogar och ekosystem är inte enbart avgörande för att uppsatta klimatmål ska kunna uppnås. Det är också avgörande för att bevara den biologiska mångfalden och för att säkerställa urfolks rättigheter.
Som en del i Postkodstiftelsens satsning på miljöområdet vill vi nu fokusera särskilt på den svenska skogen och ekosystem med betydelse för skogen. Målet med denna satsning är att bevilja totalt 10 miljoner kr till projekt som adresserar problemet från olika perspektiv och som kompletterar varandra och på så sätt skapar förändring på flera nivåer samtidigt.
I dialog med experter från framför allt civilsamhället och representanter från forskarvärlden har vi identifierat tre områden där vi är övertygade om att det behövs insatser och där våra medel kan bidra till positiv förändring.
Föregångare och pionjärer är nödvändiga för att bana väg för andra. Det behövs exempel och försök som forskare kan följa och utveckla kunskap kring. Goda exempel och forskningsstöd behövs också som underlag för politiska beslut. Genom att visa på goda exempel kan vi skapa förändringsvilja och visa att det är möjligt att ställa om. Projekt kan handla om att ställa om till mer hållbara brukningsmetoder (t ex naturnära skogsbruk, kontinuitetsskogsbruk, mångbruk) eller att testa och utforska nya initiativ med potential att bidra till storskalig positiv förändring för den svenska skogen och dess ekosystem.
Efter en lång historia av utarmning av skogslandskap och förstörelse av ekosystem finns ett behov av restaurering och att säkerställa att en större andel skog omfattas av skydd. Ekosystem med potential att agera kolsänkor som har blivit eller riskerar att bli kolkällor är särskilt angeläget att återställa. Projekt kan handla om restaureringsåtgärder för ekosystem som är viktiga ur både ett klimatperspektiv och för den biologiska mångfalden (t ex skog, våtmarker i eller i nära anslutning till skogen, vattendrag med betydelse för skogen), säkerställa långsiktigt hållbar förvaltning av restaurerade områden eller verka för att orörda områden får formellt skydd.
- Främja samers rättigheter och inflytande
Det intensiva skogsbruket och fragmenteringen av skogslandskapet i Sverige påverkar den samiska kulturen och rennäringen. Genom att stärka urfolks rättigheter stärks indirekt skydd av skog och mark. Projekt kan handla om att ge förutsättningar för samer att skydda och förvalta skogen, säkerställa samers inflytande över sina landområden eller att främja och sprida kunskap om samers traditionella sedvänjor och metoder kring hållbart brukande av skog och naturresurser.
Genom den här satsningen vill vi bevilja projektstöd om totalt 10 msek, fördelat på flera organisationer. Storlek på individuella stöd kan variera, men vi förväntar oss att merparten av beviljade stöd kommer vara mellan 1-3 msek och att projekten kan pågå mellan 12 och 24 månader
Ansökan är nu stängd. Vår förhoppning är att kunna återkomma med ett första besked under september. Om ni går vidare i denna process består de efterföljande stegen av att skicka in formella handlingar kring er organisation och en fullständig ansökan. Det är baserat på er fullständiga ansökan som det slutgiltiga beslutet om stöd fattas.