Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Friska hav genom satellitövervakning och AI

Friska hav är en förutsättning för biologisk mångfald, ett stabilt klimat och vår överlevnad. Idag utsätter vi haven för omfattande påfrestningar, såsom miljöfarliga utsläpp från den växande internationella sjöfarten och utsläpp från den havsbaserade olje- och gasindustrin. Den internationella sjöfarten förutspås fortsätta växa och den riskfyllda utvinningen av oljereserver på djupt vatten ökar. Samtidigt har övervakningen på öppet hav historiskt varit bristfällig vilket medfört att både oavsiktlig och avsiktlig avfallsdumpning eller utsläpp från båtarnas bränsletankar kan förekomma utan några konsekvenser.

Organisationen SkyTruth har utvecklat ett verktyg och en plattform, Cerulean, som synliggör de dolda effekterna av global sjöfart och olje- och gasutveckling till havs och avslöjar förorenarna. Plattformen är den första av sitt slag som har global omfattning, kommer vara gratis, användarvänlig och som kan möjliggöra identifiering av förorenarna genom fartygens GPS-historik, AI-modeller och satellitdata. Plattformen är helt ny och lanserades i slutet av 2023. För att den ska nå sin fulla potential behöver nu kännedomen om teknologin öka och förmågan att använda den på ett effektivt sätt spridas.

I detta projekt vill SkyTruth förbättra möjligheterna att bekämpa utsläpp och föroreningar till havs genom spridning och ökad användning av ett satellit- och AI-baserat övervakningsverktyg.

Projektet stöttas med 4 450 000 kronor.


Vad händer i projektet?

  • – Ta fram informations- och kommunikationsmaterial om verktyget, dess funktioner och dess värde samt att utveckla användarguider,
  • – Hålla utbildningar för strategiskt viktiga aktörer som bedöms ha potential att bidra till policyförändringar, ansvarsutkrävande eller att öka medvetenheten om vidden av problemet med oljeföroreningar,
  • – Genomföra och sprida, tillsammans med civilsamhället, analyser med hjälp av plattformens data.

Varför gick projektet stöd?

Projektet bidrar till förbättrade möjligheter att bekämpa utsläpp och föroreningar till havs och därmed på sikt till friskare hav.


Projektets tidsstatus

52%

Projektet startade i oktober 2023 och avslutas i september 2025

För mer info: https://skytruth.org/