Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

  • Foto: Maja Daniels

OSCEN

Rapporter vittnar om att det är stor skillnad i kulturutbud mellan landsbygdskommuner och storstads- och tätortskommuner. Undersökningar visar också att utbud och avstånd till kulturlivet är viktiga faktorer för hur mycket människor tar del av kultur, och för det egna skapandet. Det är generellt betydligt svårare att kunna livnära sig, och verka som kulturskapare, på landsbygden, där möjligheterna är färre och avstånden större. Jämtlands län är till ytan större än Danmark, men med ett invånarantal på drygt 130 000 personer, som är ojämnt fördelade över regionen. Med endast ett fåtal scenkonstaktörer som ska täcka ett stort område är utbudet av kulturformer som samtida dans, teater, cirkus och andra sceniska uttryck, begränsat för en stor del av länets befolkning.

I det här projektet vill Kulturföreningen OSCEN främja en jämlik tillgång till ett rikt och livskraftigt kulturliv över hela landet och arbeta för att överbrygga avståndet mellan platser och människor. Genom samverkan med andra lokala och nationella aktörer vill OSCEN i projektet möjliggöra för en bred publik att möta samtida scenkonst utanför det traditionella scenrummet. Samtidigt vill de skapa bättre förutsättningar för konstnärer att verka utanför storstadsområdena.

Projektet stöttas med 2 550 000 kronor. 


Vad händer i projektet?

  • – Den första fria scenen för samtida scenkonst ska etableras i Jämtland Härjedalen. Där ska publik, som idag har svårt att ta sig till de scener som finns, få möjlighet att möta en stor variation av samtida scenkonst via nya konstnärliga uttryck och sceniska rum, så som i hemmet, skogen, på fjället, restaurangen, hembygdsföreningen eller husvagnsparken. 
  • – Tröskeln till kultur för ovana kulturkonsumenter ska sänkas, samtidigt som vana kulturbesökare ska lockas av den spännande formen. Via detta ska viktiga möten skapas, som ger människor i Sveriges inland fler ytor att utbyta perspektiv, tankar och reflektioner över sig själva och sin samtid.  
  • – Utveckla befintliga samarbeten med andra aktörer så Mitthögskolan, hembygdsföreningar samt regionala och nationella scenkonstinstitutioner och kompanier, för att utforska oprövade scenkonstformer utforskas och nå nya publikgrupper. Detta för att skapa möjligheter för regionens konstnärer att arbeta i Jämtland Härjedalen och utforska nya former för publika möten.  
  • – En djup och bred repertoar ska presenteras för regionens invånare. 

Varför fick projektet stöd?

Ett rikt kulturliv även utanför storstäderna är angeläget för att skapa mening, mellanmänskliga möten och utveckling av samhället. Detta projekt ska bidra till att skapa ett rikare kulturliv i Jämtlands län och så att fler människor på landsbygden får tillgång till konst och kultur, vilket annars främst når storstadsområdena. På så vis skapas nya möten och perspektiv som stärker en inkluderande samhällsutveckling.


Projektets tidsstatus

18%

Projektet startade i juni 2024 och avslutas i juni 2026

För mer info: https://oscen.se/