Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Uganda Girls Leagues

I Uganda finns många hinder för flickors och unga kvinnors möjlighet till utveckling och säkerhet. Landet har en hög andel tonårsgraviditeter och att bli gravid är en av de främsta orsakerna till att flickor hoppar av skolan. Uganda har också en stor flyktingbefolkning, där flickor som befinner sig på flykt är en utsatt målgrupp. Att från en ung ålder få tillgång till gratis fritidsaktiviteter direkt efter skolan och under lov är särskilt viktigt för att nå sårbara flickor som annars riskerar att bli gravida och avsluta sin skolgång i förtid. Fotboll är den största idrotten i Uganda, men fotbollssektorn för flickor är underutvecklad och finns nästan enbart på privatskolor.

Soccer Without Borders (SWB) vill med detta projekt bidra till att flickor, både flyktingar och från Uganda, får en meningsfull fritid och utbildning inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter genom fotbollsträningar och deltagande i en nationell fotbollsliga.

Projektet stöttas med 2 230 000 kronor.


Vad händer i projektet?

SWB vill skala upp sin regionala fotbollsliga (Kampala Girls League) till en nationell liga (Uganda Girls Leagues), i samarbete med ett nätverk av organisationer som arbetar med fotboll för social förändring. Organisationerna kommer att facilitera fotbollsligor för flickor där de förutom fotboll tränas i ledarskap och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Projektet består av tre delar:

  • – I projektets första del sker ett urval av partnerorganisationer.
  • – I projektets andra del ska en ”training of trainers” i genomföras för en utvald grupp coacher, somi sin tur kommer utbilda samtliga coacher i sin region. Flickor som är med i Uganda Girls Leagues kommer att erbjudas veckovisa SRHR sessioner som genomförs innan fotbollsträningen.
  • – I projektets tredje del sker fotbollsträningar veckovis och ligor flera gånger per år, där lag med flickor från alla Ugandas fyra regioner möts och spelar mot varandra.

Varför fick projektet stöd?

God hälsa och utbildning är grundläggande förutsättningar för människors möjlighet att nå sin fulla potential och bidra till samhällets utveckling. Att marginaliserade flickor får kunskap om sina rättigheter och har en god mental och fysisk hälsa, är en viktig nyckel för att bygga ett demokratiskt samhälle.


Projektets tidsstatus

10%

Projektet startade i augusti 2024 och avslutas i juli 2026

För mer info: https://www.soccerwithoutborders.org/