Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Climate and Digital Opinion

Stödet är starkare än någonsin – det krävs rejäla åtgärder som kan lösa klimatkrisen. Samtidigt ser vi en kraftigt ökande polarisering kring det politiska agerandet, och klimatfrågan blir alltmer politiserad. I Europa pågår ett flertal överlappande kriser. Det finns en växande rädsla för förändring och en stigande oenighet om vilka nivåer av förändring som behövs. Mycket av informationsspridningen och debatten om klimatkrisen sker i digitala forum och medier, som i sig är omtvistade och komplexa. De digitala plattformarnas algoritmiska affärsmodeller har förändrat informationsutbytet och färgas av tilltagande desinformation, politisk manipulation och en explosion av maskininlärning och AI-driven teknik. I kombination med en växande förtroendebrist för vetenskap och offentliga institutioner, har dessa utmaningar en starkt störande inverkan på de demokratiska processerna och riskerar att allvarligt hämma de förändringar som är avgörande för att minska miljöutsläppen.

Stichting The Tactical Technology Collective (TTC) vill i detta projekt agera i skärningspunkten mellan klimat- och informationskrisen. De vill bidra till att skapa nya insikter, metoder och tekniker, som främjar en fungerande informationsdelning. Detta i sin tur, bidrar till en mer nyanserad diskussion och ett brett deltagande i beslutsfattandet gällande lösningar som begränsar klimatförändringen.

Projektet stöttas med 2 975 000 kronor.


Vad händer i projektet?

Projektet kommer agera i skärningspunkten mellan klimat- och informationskrisen och stödja europeiska organisationer och aktörer, engagerade i klimatkrisen, och ge dem kunskap, färdigheter och kapacitet att navigera och kommunicera i en splittrad och polariserad opinion. Genom att sammanföra experter från ett flertal olika kunskapsfält – så som desinformation och digital faktagranskning, digitala rättigheter och skyldigheter, klimat och miljökommunikation samt tekniksektorn – ska nya kommunikativa tekniker och metoder utvecklas som kan främja motåtgärder, förändra diskurser, nå ut med progressiva klimatlösningar och bidra till att minska polariseringen.

Projektet är uppdelat i tre huvudsakliga delar:

  • – I den första ska ledande aktörer från olika kunskapsområden och med geografisk spridning över Europa, bjudas in till att medverka i ett tvärvetenskapligt institut för digital klimatpåverkan.
  • – I den andra delen ska en mindre grupp från Institutet, fördjupa samarbetet, för att utveckla ett praktiskt inriktat utbildningsmaterial som ska främja motåtgärder och lösningar för att förändra diskurser i ett polariserat informationsklimat.
  • – I den tredje delen ska det nya utbildningsmaterialet spridas, samt användas för att utbilda och kapacitetsstärka aktörer som är aktiva i klimatfrågan.

Varför fick projektet stöd?

Europa upplever en ökad politisk splittring och polarisering i klimatfrågan, liksom utmaningar i det digitala medieutrymmet. Det är därför angeläget att hitta lösningar för ett mer välfungerande informations-, diskussions- och beslutsklimat. Projektet bidrar till förbättrad informationsdelning, mer nyanserad diskussion och ett bredare engagemang för politiska klimatbeslut.


Projektets tidsstatus

15%

Projektet startade i juli 2024 och avslutas i juni 2026

För mer info: https://tacticaltech.org/