15/10 2024

Intervju med Amanias Abraha på Changers Hub om ”För ungas framtid”

Vi intervjuade Amanias Abraha på Changers Hub, för att dela med sig av sina tankar kring satsningen ”För ungas framtid” och varför den behövs. Trevlig läsning!

Amanias Abraha på Changers Hub

Hej Amanias! Du är en av grundarna av Changers Hub. Kan du berätta lite om Changers Hubs arbete?

Changers Hub grundades 2015 i Alby, Botkyrka, med målet att rusta unga vuxna, oavsett bakgrund, och fungera som en länk till arbetsmarknaden för dem med drömmar och ambitioner. Vi såg potentialen hos unga i våra områden, men också hur destruktiva normer och negativa förebilder ofta tog över. Genom Changers Hub ville vi erbjuda en positiv och inspirerande väg – något vi kallar att demokratisera framgång. Vi skapar möjligheter för unga att utvecklas, inspireras och få stöd på sin resa mot framgång. Idag verkar vi i Kista, Alby och Hjällbo och har engagerat cirka 14 000 unga.

Vad gjorde att ni fick upp ögonen för Postkodlotteriets Stiftelses satsning ”För ungas framtid” och vad tycker du om den?

Vi fick upp ögonen för ”För ungas framtid” eftersom det är en av få utlysningar som fokuserar på kontexten unga växer upp i, möjligheterna och potentialen. Det stämmer överens med vårt arbete på Changers Hub, där vi i snart 10 år har jobbat förebyggande med att rusta unga för framtiden. Satsningen tar hänsyn till ojämlika uppväxtvillkor och de strukturella utmaningar som unga möter, istället för att lägga hela ansvaret på individen. Det är en viktig förflyttning som vi gärna ser mer av i framtiden.

Vad fick er att vilja söka projektmedel inom ”För ungas framtid”?

Vi har länge arbetat med att stärka unga mellan 16 och 29 år, och sett den effekt det har haft. Men vi har alltid haft en dröm om att nå de yngre, särskilt 13–15 år, en avgörande tid då livsbeslut kring utbildning och framtid formas. Vi tror att vårt arbete kan ge dem ovärderligt stöd, och vi har fått förfrågningar från både skolor och unga själva att göra just detta. Genom ”För ungas framtid” ser vi en fantastisk möjlighet att äntligen få sätta den drömmen i verket och stötta ännu fler unga i rätt tid.

Varför är det angeläget att arbeta med att förbättra livssituation för barn och unga i socialt och ekonomiskt utanförskap?

Det är avgörande att agera nu, då ojämlikheten bland barn och unga ökar i Sverige, med växande klyftor i skolresultat, ekonomi och hälsa. Barn från familjer med lägre inkomster har fått det sämre, trots ekonomisk tillväxt. Många unga har drömmar men saknar verktygen att nå dem. Tidiga insatser kan göra stor skillnad och förhindra att unga hamnar i destruktiva miljöer. Samhället lägger mest resurser på akuta insatser, men vi måste fokusera mer på att förebygga och ta tillvara på den potential som unga bär på – innan problemen uppstår.

Tror du att riktade satsningar av det här slaget gör någon skillnad?

Jag tror att riktade satsningar som denna gör stor skillnad. Det som gör just denna satsning så intressant är att den bygger på en stark grundanalys, med fokus på möjligheter och platsens påverkan på unga. Det ger en djupare förståelse för kontexten och potentialen hos målgruppen. Den här typen av satsningar är viktiga eftersom breda utlysningar ofta leder till breda och generella lösningar. Däremot möjliggör riktade satsningar specifika projekt med tydliga målsättningar, vilket leder till bättre resultat och större påverkan.

Vad hoppas du att satsningen “För ungas framtid” ska leda till?

Vi hoppas att satsningen ”För ungas framtid” skapar ett skifte i hur samhället ser på och arbetar med unga som växer upp i socialt och ekonomiskt utanförskap. Initiativ som detta är ovärderliga eftersom de fokuserar på den framtid vi vill se för unga – en framtid fylld av möjligheter och potential. För oss är detta en chans att nå en yngre målgrupp, men vi hoppas också att detta initiativ inspirerar fler aktörer att tänka större. Vi tror att det kan påverka hur andra bygger sina initiativ och samarbetar för att möta de utmaningar som ofta fokuserar på problem i stället för möjligheter.



Tack Amanias för att du delade med dig om dina tankar. Det är roligt att avslöja att Changeras Hub är bland de första organisationerna som fått sitt projektstöd beviljat inom ”För ungas framtid”. Vi ser fram emot att ta del av projektet och följa arbetet!