Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Nya Allmänningar

En genomgripande omställning till ett hållbart samhälle kräver såväl modiga politiska beslut och lagstiftning, som tekniska innovationer. För att minska risken att nödvändiga förändringar skapar missnöje och rädsla, behöver omställningen bli överblickbar och människor involveras där de lever och bor. Detta för att minimera frustration över politisk senfärdighet och ideologisk splittring. Kulturfältet har en förbisedd potential, med aktörer över hela landet, som har tillgång till hundratals gemensamma rum och lokala nätverk. Dessa organiserar och kanaliserar dessutom ett ofta redan befintligt lokalt engagemang.

Skogen vill i detta projekt undersöka hur kulturfältets kompetenser, resurser och nätverk, kan användas för att organisera det gemensamma rummet. Detta för att utveckla nya former av multifunktionella mötesplatser och resursdelning, och på så vis bli en del av en bred och lokalt förankrad omställning.

Projektet stöttas med 2 620 000 kronor.


Vad händer i projektet?

Ett flertal undersökande processer genomförs på sex olika platser i landet; Göteborg, Vårgårda, Vara, Mariestad, Kopparberg och Öland; som kan fungera som goda exempel för vilka funktioner kulturaktörer kan ha i det lokala samhällsomställningsarbetet. Projektet arbetar i fyra parallella spår:

  • – I det första spåret utvecklas konkreta exempel på hur kulturaktörer kan organisera resursdelning, driva omställning och breda processer för ökad lokal resiliens.
  • – I det andra spåret etableras en digital nationell plattform för småskaligt omställningsarbete, som bygger nätverk, erbjuder delningsfunktioner och samlar kunskap, konkreta tips och goda exempel.
  • – Det tredje spåret undersöker former för samverkan mellan offentlig och ideell sektor.
  • – I det fjärde spåret används konstnärliga metoder för att skapa delaktighet kring att visualisera förändring, och alternativa lokala berättelser av en möjlig hållbar framtid.
  • – Projektet avslutas med en spridningsdel, där lärdomarna delas vidare genom en nationell konferens och publikationer.

Varför fick projektet stöd?

Att söka, utveckla och implementera nya metoder som kan driva fram en snabbare omställning mot ett hållbart samhälle, är angeläget. Detta projekt bidrar till en nationell diskussion om hur kultursektorn kan vara drivare i omställningen, och hur former för lokala, småskaliga och demokratiska omställningsprocesser kan skapas. Samtidigt inspirerar det till att fler inom kulturfältet systematiskt engagerar sig i omställningsarbetet och ser vilken roll de kan ta.


Projektets tidsstatus

28%

Projektet startade i april 2024 och avslutas i mars 2026

För mer info: https://www.skogen.pm/activities