Inlåst och rättslös
Barn och unga på statliga ungdomshem som bedrivs av Statens institutionsstyrelse (SiS), har idag ingen formell eller lagstadgad rätt till en oberoende instans dit de kan vända sig för att få stöd eller hjälp när deras rättigheter kränks. De är i första hand hänvisade till den myndighet som ansvarar för deras vård, SiS och Socialtjänsten. När det är just dessa myndigheter som brister i relation till barnet hamnar barnet i en särskilt utsatt och rättslös position. SiS har fått i uppdrag att stärka möjligheterna för barn att framföra klagomål till någon de inte är i beroendeställning till.
SiS har tillsammans med Barnrättsbyrån arbetat fram en pilot, där Barnrättsbyrån tillhandahöll oberoende barnombud. Piloten har varit framgångsrik och har lett till en stor efterfrågan från andra barn. Det finns ingen annan organisation eller instans som erbjuder oberoende barnombud och kan bistå i enskilda fall på SiS-hem.
Barnrättsbyrån vill i detta projekt stärka SiS-placerade barn och ungas agens, stärka deras rättigheter och skydda dem från våld, övergrepp och andra missförhållanden. Detta vill de göra genom att skala upp piloten och etablera ett team av oberoende barnombud, dedikerade att bistå barn på SiS-hem.
Projektet stöttas med 3 750 000 kronor.
Projektet är en del av Stiftelsens satsning “För ungas framtid” som syftar till att stötta initiativ som bidrar till att barn och unga i socialt och ekonomiskt utanförskap får bättre framtidsutsikter, upplever ökat självbestämmande och får ökade möjligheter att tillgodose sina rättigheter i samhället.
Vad händer i projektet?
- – Barnrättssbyrån ska etablera ett team av oberoende barnombud som består av jurister och socionomer, som i samverkan med SiS gör uppsökande arbete till ungdomshem runt om i Sverige.
- – Barnombuden ska informera om vilka rättigheter barn har och vilken hjälp de kan få av Barnrättsbyrån, samt ta uppdrag.
- – Barnen är uppdragsgivare och insatserna är helt frivilliga.
- – Barnombuden kan exempelvis bistå med att anmäla brott, ansöka om insatser, överklaga beslut och lyfta rättighetskränkningar till beslutsfattare.
- – Organisationen kommer att sammanställa och analysera erfarenheter, rättighetskränkningar och myndigheternas agerande och använda detta som underlag för påverkansarbete inför den kommande reformen av barn- och ungdomsvården.
Varför fick projektet stöd?
Att barn och unga utsätts för kränkningar och övergrepp på SiS-hem är en högaktuell fråga. Placerade barns rättigheter och möjligheter att utkräva sina rättigheter, behöver stärkas på de statliga ungdomshemmen.
Projektets tidsstatus
1%
Projektet startade i november 2024 och avslutas i augusti 2026
För mer info: https://barnrattsbyran.se/