Himlaparken – en modell för taklandskapet
Taklandskap har en unik ställning i en hållbar stadsutveckling. Taken utgör så mycket som en tredjedel av den urbana hårdytan men de är ännu kraftigt underutnyttjade och orsakar dessutom olika problem i stadsmiljön. Om takytorna används rätt kan de bidra till ett flertal positiva effekter så som ökad grönska och biologisk mångfald, förbättrad luftkvalitet och energiproduktion. Dessutom kan de bidra till att minska städernas upphettning och risk för översvämningar, samt användas som publika platser för kulturupplevelser och rekreation. Intresset för att använda taklandskapet ökar, men då främst för enkla gröna sedumtak eller solcellspaneler. Dessa skapar dock endast enkelfunktionella miljöer. Att anlägga flerfunktionella tak är avancerat och dyrt, vilket gör att attraktiva ytor står tomma under lång tid i väntan på beslut, investeringar och byggen. Under tiden stängs de igen på grund av otrygghetsskäl och olycksrisker.
Folkstadens ideella förening vill i detta projekt bidra till att tomma betong- och asfaltsytor i städer kan förvandlas till gröna, trygga och tillgängliga platser som stärker städers resiliens, genom att utveckla en modell för hur omvandlingar kan göras med enkla, smarta och begränsade medel. I projektet Himlaparken ska en centralt outnyttjad betongyta överst på ett parkeringshus förvandlas genom naturbaserade lösningar och effektiva partnerskap.
Projektet stöttas med 2 500 000 kronor.
Vad händer i projektet?
- – Inom projektet ska en outnyttjad betongyta överst på ett centralt beläget parkeringshus i Göteborg, omvandlas till en multifunktionell takpark om 6500 kvm.
- – Samarbeten skapas med samfälligheten som äger parkeringshuset, kommunen, universitet och högskolor, kulturskapare och det lokala föreningslivet.
- – Delar av ytan fylls med växtbäddar som kan fånga upp och återanvända regnvatten, främja biologisk mångfald och skapa gröna rekreationsmiljöer.
- – Ytor utformas som går att använda för olika former av kulturevenemang, idrotts-, yoga och friskvårdsaktiviteter, loppmarknader med mera.
- – En rad olika publika aktiviteter genomförs och utvärderas.
- – Utveckla och bygga en modell som kan fungera som inspirerande exempel och bidra till att snabba på utvecklingen mot fler gröna samlingsplatser i städer.
- – Sprida lärdomar och erfarenheter genom media, metodmaterial, föreläsningar, deltagande under konferenser och visningar i parken.
Varför fick projektet stöd?
En överväldigande majoritet av Sveriges befolkning bor i urbana miljöer. Att dessa miljöer fungerar optimalt, både för att kunna stå emot klimatförändringar och för invånarnas trivsel, trygghet och välmående, har ett brett allmänt intresse.
Projektets tidsstatus
11%
Projektet startade i oktober 2024 och avslutas i oktober 2026
För mer info: https://folkstaden.se/