Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Brobyggarna  

Att barn och unga rekryteras in i kriminella gäng är ett akut samhällsproblem, särskilt i socioekonomiskt utsatta områden där tillgången till stödjande samhällsstrukturer är begränsad. För barn och unga med utländsk bakgrund kan språk- och kulturbarriärer försvåra deras möjligheter till integration i samhället och att få adekvat hjälp från samhällets stödstrukturer. Barriärerna leder till missförstånd och bristande förtroende mellan unga, deras familjer och myndigheter. Detta försvårar i sin tur insatser som skulle kunna förebygga kriminalitet och stödja ungdomars utveckling. En tysk metod med språk- och integrationsmedlare (SIM) har emellertid visat sig vara effektiv för att stärka social integration och förebygga kriminalitet.  

Studieförbundet Bilda Sydöst vill i detta projekt implementera SIM-metoden i Sverige. Bilda Sydöst vill skapa ett nätverk av språk- och integrationsmedlare för att minska risken att barn och unga hamnar i kriminalitet genom att förbättra kommunikationen och förtroendet mellan familjer med utländsk bakgrund och svenska myndigheter. 

Projektet stöttas med 2 800 000 kronor. 

Projektet är en del av Stiftelsens satsning “För ungas framtid” som syftar till att stötta initiativ som bidrar till att barn och unga i socialt och ekonomiskt utanförskap får bättre framtidsutsikter, upplever ökat självbestämmande och får ökade möjligheter att tillgodose sina rättigheter i samhället. 


Vad händer i projektet?

  • – Implementera en innovativ utbildning för Språk- och Integrationsmedlare (SIM) i Sverige. 
  • – Genomföra en behovsanalys för att identifiera nödvändiga kompetenser och involvera nyckelaktörer såsom polis och socialtjänst. 
  • – Utveckla och testa ett utbildningskoncept i en pilot tillsammans med lärare och elever. Utbildningsplanen täcker ämnen som svensk lagstiftning, sociala strukturer och kulturell kompetens. 
  • – Utföra regelbundna utvärderingar för att bedöma effektiviteten och identifiera nödvändiga justeringar. 
  • – I nästa steg kommer Språk- och Integrationsmedlarna användas inom polisens och Beredskapslyftets projekt Rätt Kurva, där de har som främsta uppgift att stärka relationen mellan myndigheter och familjer med barn i riskzonen för rekrytering till kriminalitet.  

Varför fick projektet stöd?

Att arbeta förebyggande mot att unga involveras i kriminalitet är av stor vikt för hela samhället då det innebär ökad trygghet och minskat våld. Genom att stärka samhällets stödstrukturer kring unga i riskzonen ökar möjligheterna att de kan utvecklas till sin fulla potential. När förtroende mellan samhällsinstitutioner och allmänheten ökar skapas inkluderande samhällen som är motståndskraftiga och trygga. 


Projektets tidsstatus

26%

Projektet startade i oktober 2024 och avslutas i oktober 2025

För mer info: https://www.bilda.nu/region/bilda-sydost