Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Föräldrar och barn tillsammans mot våld och kriminalitet 

Att kriminella gäng rekryterar barn och unga för att utöva våld är ett samhällsproblem. Barn och unga som involveras i kriminalitet känner ofta stor oro och döljer sin involvering för sin familj. Familjen i sin tur drabbas ofta av psykisk press och oro för sina barn och ungdomar. Att ha trygga vuxna omkring barn, som sätter gränser och lyssnar, kan vara viktigt för att skydda barnen mot att involveras i kriminalitet. Förslagen för att lösa problemen med rekrytering är dock ofta polariserade.

I detta projekt vill Bilda Mitt stärka unga till att hitta sitt självledarskap, stärka föräldrar till att bli positiva förebilder och förtydliga hur lokalsamhället kan skapa positiv förändring för att minska riskfaktorer kring gängkriminalitet och våld. 

Projektet stöttas med 2 900 000 kronor. 

Projektet är en del av Stiftelsens satsning “För ungas framtid” som syftar till att stötta initiativ som bidrar till att barn och unga i socialt och ekonomiskt utanförskap får bättre framtidsutsikter, upplever ökat självbestämmande och får ökade möjligheter att tillgodose sina rättigheter i samhället. 


Vad händer i projektet?

  • – Träffar genomförs med tre målgrupper i fyra län i mellersta Sverige: unga, vårdnadshavare och lokalsamhället. De unga som nås är mellan 13–20 år och lever i någon form av utsatthet samt är i riskzonen för kriminalitet och/eller våld. Vårdnadshavarna som nås är föräldrar till den unga målgruppen. 
  • – Ledare med egen erfarenhet av utanförskap och kriminalitet inkluderas för att identifiera teman för träffarna. 
  • – Unga kommer att diskutera konsekvenserna av så kallat mellanförskap, analysera stereotyper och fördomar samt gemensamt formulera åtgärder för att främja inkludering så att de blir förändringsagenter i sitt lokalsamhälle. 
  • – Träffarna inkluderar både diskussion och kreativa uttrycksformer. 
  • – Vårdnadshavare kommer att diskutera strategier för att stärka föräldraskapet, hur man agerar på oro, hanterar situationer när man kommer i kontakt med kriminalitet/våld samt hur man är en stabil förebild.  
  • – Barnpassning erbjuds för att underlätta föräldradeltagande. 
  • – Lokala samtalskvällar genomförs för allmänheten för att identifiera svårigheter och lösningar kopplat till gängkriminalitet. 
  • – Externa gäster och talare som psykologer, polis, politiker och socialtjänst bjuds in. 

Varför fick projektet stöd?

Att arbeta förebyggande med barn, unga, föräldrar och omgivande lokalsamhälle är centralt för att motverka att unga involveras i kriminalitet och våld. Genom att tillhandahålla mötesplatser för personer från olika bakgrund stärks den sociala tilliten och förtroendet, vilket minskar sociala klyftor. 


Projektets tidsstatus

8%

Projektet startade i november 2024 och avslutas i juni 2027

För mer info: hhttps://www.bilda.nu/region/bilda-mitt