Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Jag äger staden

Många unga i Uddevalla upplever ett socialt utanförskap samt bär på personliga erfarenheter av rasism och uppger att det är en anledning till att de vill flytta från staden. Detta gäller framförallt unga som bor i stadens mest segregerade områden. De upplever att det inte görs tillräckligt för att adressera rasismen och att det är svårt att nå fram till politiska beslutsfattare och tjänstemän, samt att förtroende för dessa är lågt.   

MiM Kunskapscentrum vill i detta projekt stärka ungdomars självbestämmande och främja en inkluderande samhällsdialog i Uddevalla. 

Projektet stöttas med 2 890 000 kronor.  

Projektet är en del av Stiftelsens satsning “För ungas framtid” som syftar till att stötta initiativ som bidrar till att barn och unga i socialtoch ekonomisktutanförskap får bättre framtidsutsikter, upplever ökat självbestämmande och får ökade möjligheteratt tillgodose sinarättigheter i samhället.  


Vad händer i projektet?

  • – Deltagare, 15–22 åringar från Uddevallas mest segregerade områden, kommer väljas ut för att delta i ett 10 veckors långt kultur- och projektledningsprogram.  
  • – Deltagarna kommer få testa på olika konst- och kulturformer för att uttrycka sina upplevelser av att vara ung och utsättas för rasism i det offentliga rummet.  
  • – Deltagarna kommer arrangera en antirasistisk kulturfestival samt rundabordssamtal mellan politiker och ungdomar, vilket ger dem möjlighet att lära sig om projektledning.  
  • – Under festivalen kommer politiker, tjänstemän, lärare och fritidspersonal få ta del av de ungas skapade verk samt delta i en workshop där de får konkreta verktyg för att identifiera och bemöta rasism i vardagen. 
  • – På kvällen kommer festivalen öppna upp för allmänheten och de ungas verk kommer även stå kvar på Bohusläns museum i fyra månader efteråt.  
  • – Ytterligare fyra rundabordssamtal anordnas med målsättningen att det ska bli en permanent process för att öka ungas inflytande.  
  • – 10 ungdomar från programmet kommer även utbildas till s.k. jämfluencers, d.v.s. influencers i jämlikhet och antirasism. Dels kommer de besöka skolor och kulturverksamheter för att dela med sig av sina erfarenheter dels sprida information om detta på social media med syftet att nå en bredare publik. 

Varför fick projektet stöd?

Unga som lever i utsatthet behöver bli lyssnade på. Att de får möjlighet att uttrycka sig skapar en känsla av självbestämmande och tillhörighet. Genom att hitta sätt för unga att föra fram det som är viktigt för dem kan även omgivande samhälle, både allmänhet och politiker, mobiliseras för att minska riskfaktorerna och stärka skyddsfaktorerna för unga i utsatthet.   


Projektets tidsstatus

3%

Projektet startade i januari 2025 och avslutas i februari 2027

För mer info: https://www.mimkunskapscentrum.se/