Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

  • Foto: Helamalmö

Kompetensutvecklande verksamhet

Enligt rapporten “Barn och unga i kriminella nätverk” (Brå, 2023), skapar socioekonomiska utmaningar som fattigdom, trångboddhet och låg utbildningsnivå i utsatta områden en grogrund för rekrytering till kriminella nätverk. Betydelsen av positiva förebilder och förebyggande insatser framhålls i rapporten som centrala för att minska rekryteringen. Nyckeln till att bryta denna negativa trend är att skapa valmöjligheter och framtidstro för unga människor.

Helamalmö vill, i detta projekt, bidra till att skapa långsiktig positiv förändring i lokalsamhället genom att ge unga, som bor i socioekonomisk utsatthet, verktyg för att öka framtidstro och självbestämmande, samtidigt som de blir förändringsagenter och positiva förebilder för barn i deras omgivning.

Projektet stöttas med 2 450 000 SEK.

Projektet är en del av Stiftelsens satsning “För ungas framtid” som syftar till att stötta initiativ som bidrar till att barn och unga i socialt och ekonomiskt utanförskap får bättre framtidsutsikter, upplever ökat självbestämmande och får ökade möjligheter att tillgodose sina rättigheter i samhället.


Vad händer i projektet?

Projektet har tre faser:

  • – Fas 1: förberedande insatser som rekrytering av projektledare, deltagare och föreläsare färdigställs, samtidigt som den logistiska planeringen inför kursstart görs,
  • – Fas 2: kompetenshöjande kurs genomförs i tre omgångar för totalt 45 unga, dessa inkluderar även studieresor till Almedalen och Riksdagen. Kursen delas in i fyra olika block: Ledarskap, föreningsbildning/organisatoriska färdigheter, projektledning och demokrati/rättighetsbaserade frågor.
  • – Fas 3: utvärdering och sammanställning av lärdomar görs.

Varför fick projektet stöd?

För att bryta destruktiva mönster krävs inte bara resurser utan även individer som kan fungera som förebilder och påverkare i lokalsamhället. Genom att utbilda och stötta unga förändringsagenter med egen erfarenhet av destruktiva miljöer kan nya positiva möjligheter unga som riskerar att dras in i våld och kriminalitet synliggöras.


Projektets tidsstatus

2%

Projektet startade i januari 2025 och avslutas i december 2027

För mer info: https://helamalmo.com/