Broar till framtiden
Ojämlika livsvillkor och brist på stödstrukturer bidrar till en negativ spiral av utanförskap och begränsade framtidsutsikter för barn och unga från socioekonomiskt utsatta områden. Dessa barn löper högre risk för psykisk och fysisk ohälsa, att få sämre studieresultat och uppleva social isolering. Ofta saknar de också tillgång till organiserade fritidsaktiviteter på grund av ekonomiska hinder eller kulturella barriärer. Det finns ett akut behov av att implementera integrerade och evidensbaserade insatser för att stärka barn och unga i utsatthet.
Timrå IK vill, i detta projekt, främja inkludering, stärka ungdomars framtidstro och skapa möjligheter för barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden att nå sin fulla potential. Genom meningsfulla fritidsaktiviteter, mentorskap och stöd till föräldrar skapas trygga och inkluderande miljöer där ungdomar kan utvecklas, stärka sitt självförtroende och skapa positiva relationer.
Projektet stöttas med 2 740 000 SEKProjektet är en del av Stiftelsens satsning “För ungas framtid” som syftar till att stötta initiativ som bidrar till att barn och unga i socialt och ekonomiskt utanförskap får bättre framtidsutsikter, upplever ökat självbestämmande och får ökade möjligheter att tillgodose sina rättigheter i samhället.
Vad händer i projektet?
Projektet består av tre delar:
- – meningsfulla och relationsbyggande aktiviteter för barn och unga, som inleds med uppsökande arbete och strategiska samarbeten med lokala aktörer som skolor, fritidsgårdar, socialtjänst, polis och andra civilsamhällesorganisationer för att identifiera och engagera ungdomar som bäst behöver stöd,
- – utbildning av ungdomsambassadörer för äldre ungdomar från samma områden för att få möjlighet att utvecklas som förebilder och mentorer för de yngre deltagarna. Ungdomsambassadörerna genomgår en fyra veckor lång ledarskapsutbildning
- – stödgrupper och utbildning för föräldrar med teman som positivt föräldraskap, hantering av stress och hur man navigerar i det svenska samhället.
Projektets genomförande bygger på två centrala metoder Design Thinking och Credible Messenger.
Varför fick projektet stöd?
God hälsa och att känna sig inkluderad i samhället är grundläggande förutsättningar för människors möjlighet att nå sin fulla potential och kunna bidra till samhällets utveckling. Att barn och unga i social eller ekonomisk utsatthet får tillgång till meningsfull fritid är en nyckel för att främja deras mentala och fysiska hälsa.
Projektets tidsstatus
5%
Projektet startade i december 2024 och avslutas i november 2027
För mer info: https://www.timraik.se/teamsters