Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Collective Impact Husby

I Region Stockholms folkhälsorapport konstateras att en av vår tids stora utmaningar är den ojämlika folkhälsan och att tillgängligt stöd inte når vissa socioekonomiskt utsatta grupper i tillräcklig grad. Rapporten pekar också på vikten av att etablera effektiv samverkan, särskilt i områden där utmaningarna är som störst.  
 
Collective Impact är en samarbetsform där lokala aktörer och boende arbetar tillsammans för att skapa gemensamma mål baserat på lokala behov. Denna metod, som introducerades i Stanford Social Review, har visat goda resultat i olika sammanhang. Istället för att försöka lösa komplexa problem på egen hand, ökar chansen att lyckas när man arbetar mot gemensamma mål med enhetliga mätmetoder och regelbundna avstämningar.  
 
Sedan 2020 har aktörer i Husby använt denna metod för att förbättra det psykiska och fysiska välbefinnandet för barn och unga i området. Efter fyra år har de utvecklat flera initiativ: 
Kunskapsbanken: Information om vart man kan vända sig vid hälsoproblem. 
Samtalsforum: Plattform där boende diskuterar hälsa och andra viktiga frågor. 
Skyddsnätet: Utbildning för nyckelpersoner i Husby som stödjer andra i svåra livssituationer.  

I detta projekt vill Collective Impact Husby (CIH) genom nya och innovativa sätt samla lokala aktörer och skapa gemensamma insatser för att på ett hållbart och långsiktigt sätt öka välbefinnandet för boende i Husby allmänhet och barn och unga i synnerhet. 
 
Projektet stöttas med 4 560 000 kronor. 
 
Projektet är en del av Stiftelsens satsning “För ungas framtid” som syftar till att stötta initiativ som bidrar till att barn och unga i socialt och ekonomiskt utanförskap får bättre framtidsutsikter, upplever ökat självbestämmande och får ökade möjligheter att tillgodose sina rättigheter i samhället. 


Vad händer i projektet?

 

  • – Tillsammans med boenden och lokala aktörer i Husby skala upp modellen Collective Impact och vidareutveckla Kunskapsbanken, Samtalsforum och Skyddsnät.  
  • – Tillgängliggöra nya platser i Husby.  
  • – Sprida CIH-modellen till andra områden i Sverige, dels till ett närliggande område genom att vara en samarbetspart i nyetableringen av Tensta Träff, dels nationellt via relationsskapande arbete, erfarenhetsutbyte och kunskapsspridning via relevanta andra nätverk som arbetar med socioekonomiska frågor i hela Sverige.  

Varför fick projektet stöd?

Collective Impact-modellen, genom att samla och koordinera insatser från olika aktörer, är särskilt lämpad för att hantera komplexa utmaningar och skapa långsiktiga satsningar där unga är drivande i lösningsprocessen. Modellen har visat stor potential på andra platser och kommer även att sprida goda exempel till andra delar av Sverige. 


Projektets tidsstatus

9%

Projektet startade i oktober 2024 och avslutas i oktober 2027

För mer info: https://impacthusby.se/