Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

GBV justice and accountability initiative

Demokratiska Republiken Kongo (DRK) har upplevt årtionden av konflikt och könsbaserat våld, särskilt i norra Kivu-provinsen. Trots lagar mot könsbaserat våld är tillämpningen svag, och endast 10% av fallen som når domstol döms till överlevares fördel. Bristande kunskap hos myndigheter och civilsamhället försvårar rättvisa och ansvarstagande.

Vid årsskiftet 2024/2025 lämnar FN:s fredsbevarande styrkor (MONUSCO) landet, vilket ökar pressen på kongolesiska myndigheter att stärka sin kapacitet. Det är en kritisk tid för att stärka både myndigheter och civilsamhällets förmåga att hantera tomrummet efter MONUSCO:s utträde.

CARE Norway vill med detta projekt stärka kunskapen och kapaciteten hos myndigheter, civilsamhället och allmänheten i DRK kring lagar och ansvarsskyldigheter för att minska straffriheten och öka rättvisan vid könsbaserat våld.

Projektet stöttas med 3 000 000 SEK


Vad händer i projektet?

Projektets aktiviteter kommer att genomföras i tre områden i norra Kivu-provinsen.

  • – Utbildningssessioner med myndighetsföreträdare och representanter från civilsamhället kring lagar, processer och ansvarighetsprinciper.
  • – Informationsmöten för allmänheten om problemtematiken.
  • – Utvärderingar av existerande processer och praxis, följt av gemensamma rekommendationer.
  • – Workshops för att ta fram handlingsplaner och konkreta åtaganden från myndigheter.
  • – Juridiskt stöd till överlevare genom mobila juridiska kliniker.
  • – CARE Norway samarbetar med Dynamique des Femmes Juristes (DFJ) för juridiskt stöd till överlevare.
  • – Pilotprojekt för att testa metodens potential att stärka juridiska system i övergången till självstyre efter FN-styrkors utträde.

Varför fick projektet stöd?

Det är angeläget att agera nu när FN:s fredsbevarande styrkor (MONUSCO) lämnar Demokratiska Republiken Kongo (DRK). Den politiska situationen är skör, men regeringen vill stärka sina institutioner, vilket skapar möjligheter för rättsväsendets transformation. Projektet är innovativt och inkluderar offentliga, ideella och allmänheten för att säkerställa att överlevares röster hörs och skapa långsiktighet. Fokus ligger på att tillhandahålla rättvisa för överlevare inom det juridiska systemet.

CARE Norway, med lång erfarenhet av att arbeta i komplexa regioner, har kapacitet att genomföra projektet. De samarbetar med Dynamique des Femmes Juristes (DFJ), som har expertis inom det kongolesiska rättssystemet. Om projektet lyckas finns potential för spridning till andra länder där FN-styrkor utträder.


Projektets tidsstatus

8%

Projektet startade i mars 2025 och avslutas i februari 2026

För mer info: https://care.no/en