Foto: Jean Baptiste Beranger

19/5 2025

Intervju med Guided by Nature

I slutet av maj 2025 slås portarna upp till Guided by Natures upplevelsebaserade utställning, som ska informera och engagera en bred publik om klimatkrisens effekter. Utställningen ingår i projektet ”Gestaltade klimatframtider” som vi stöttar. Vi har fått intervjua Guided by Nature, för att berätta mer om arbetet som de gör inom projektet.

– Vi hoppas att upplevelsen av utställningen, tillsammans med möten och samtal med forskare och guider, ska skapa en ökad förståelse för vikten av och möjligheterna i att engagera sig i arbetet för en bättre framtid – genom multisensoriska och känslomässiga upplevelser.


Ni har fått stöd från för ert projekt “Gestaltade klimatframtider.” Kan ni berätta mer om era intentioner och vad ni hoppas uppnå med detta initiativ?

Det är fantastiskt att vi har fått stöd från Svenska Postkodlotteriets Stiftelse för detta upplevelsebaserade utställnings- och kommunikationsprojekt om våra gemensamma klimatframtider. Utställningen är inspirerad av FN:s Shared Socioeconomic Pathways (SSP:er) och presenterar inte bara en, utan flera möjliga framtider. Varje framtid beskriver samhällsutveckling utifrån olika parametrar som koldioxidutsläpp, energianvändning, ekonomisk utveckling, utbildning, befolkningstillväxt och tekniska metoder för att extrahera koldioxid från atmosfären. Vi vill utmana idén om att klimatförändringar är bortom vår kontroll och att ”växthusgasanden” är ute ur flaskan” – vi måste aktivt medskapa våra klimatframtider.

Utställningen består av olika konstnärliga tolkningar i form av växthus som besökare kan vandra igenom, placerade i trädgårdar och parker. Dessa ”trasiga” växthus ligger till grund för en upplevelsebaserad utställning som syftar till att samla upp fragmenten och av dessa skapa en alternativ kristallkula för framtiden.

Till exempel:
SSP3 (”En skakig väg”): Besökare går genom pärldraperier i form av datamodeller över Arktis, där uppvärmningen sker tre gånger snabbare än globalt.
SSP4 (”En delad väg”): Besökarens fysiska balans utmanas i ett uppbrutet landskap, en framtid där social och klimatmässig ojämlikhet ökat.

Vi kommer även att arrangera vetenskapsfestivaler där allmänheten bjuds in till dialog med personer från olika discipliner. Det kommer erbjudas interaktiva skolbesök, en konstskola för de yngsta deltagarna och möjlighet för alla att skriva brev och meddelanden till sina framtida jag.

Med detta projekt hoppas vi engagera ett brett spektrum av människor i diskussioner om framtiden och ingjuta hopp och oro – men framför allt väcka nyfikenhet och engagemang. Vi är övertygade om att framtiden är en skiss, och att vi alla har möjlighet att påverka dess form och färg.

I detta projekt samarbetar konstnärer och forskare från flera svenska universitet. Hur kan forskning och konst samverka för att engagera en bred allmänhet i arbetet med att begränsa klimatförändringarna?

Vi har alla lång erfarenhet av att arbeta mot klimatförändringar i våra respektive nätverk och sammanhang, men för att nå en bredare publik – inklusive dem som inte aktivt söker sig till våra arenor – tror vi att samskapande och dialog kan öppna nya kontaktvägar.

Detta projekt är ett experiment i den riktningen, där vi utmanar oss själva och publiken att mötas i ett något annorlunda format. Vi kommer genomföra ”dialogskapande promenader” med forskare, konstnärer och besökare i små grupper – ett alternativ till konstvärldens vita kub och den akademiska föreläsningssalen. Dessa ska ”väcka diskussioner och reflektioner” om olika klimatframtider. Deltagarna uppmuntras att bygga dialog kring ämnen som engagerar dem, inklusive kritik av IPCC:s modeller eller alternativ som degrowth och klimaträttvisa.

Kan ni berätta mer om er kommande utställning i Lunds botaniska trädgård i maj 2025?

Utställningen Broken Greenhouse / Gestaltade klimatframtider öppnar för allmänheten den 24 maj i Botaniska trädgården i Lund med en hel helg av dialogvandringar och publika aktiviteter. Besökarna kommer att kunna gå på en ljudvandring, äta sin medhavda picknick på speciellt utformade filtar, sätta upp meddelande på en ”anslagstavla från framtiden” samt vaggas till ro i en grupp ”väderhammockar” mm. De fem olika växthusskulpturerna är utplacerade i trädgården och det tar cirka en timme att färdas runt hela utställningen där en får uppleva allt från ett snurrande cirkulärt boende till ett dystopiskt växthus i formen av en brun bunker. 

Vad hoppas ni att detta projekt ska bidra till?

Vi hoppas att upplevelsen av utställningen, tillsammans med möten och samtal med forskare och guider, ska skapa en ökad förståelse för vikten av och möjligheterna i att engagera sig i arbetet för en bättre framtid – genom multisensoriska och känslomässiga upplevelser.

Det främsta målet är att sprida kunskap om forskningen bakom SSP:s så att människor, efter att ha besökt utställningen, förstår vad dessa scenarier innebär. Det unika formatet kommer sannolikt också att skapa ett bestående minne att återvända till.

Detta kan ske på olika nivåer – från små förändringar i vardagliga vanor (som hur man äter eller använder energi) till större engagemang i organisationer som arbetar mot klimatförändringar. Och vi hoppas att många tar chansen att posta ett brev till sina framtida jag – dessa kommer att samlas i en frö-/tidskapsel. Breven kommer att sparas och återaktiveras 2050 och 2100, för att stärka det generationsöverskridande ansvaret och den långsiktiga reflektionen.

Fotograf: Jean Baptiste Beranger


– Växthuset berättar en lång historia om att manipulera och efterlikna klimatet för egen vinnings skull. Att framtidens växthus kan bli de sista beboeliga platserna skyddade från extremvädret kan därför tyckas vara ödets ironi. (…) Men den botaniska trädgården och växthuset är också en plats för spirande tankefrön och vår förhoppning är att utställningen Broken Greenhouse/Gestaltade Klimatframtider kommer att utgöra en inspirerande plattform för diskussioner om hur vi tillsammans kan påverka vår gemensamma framtid, säger Bigert & Bergström.

– Klimatförändringar är globalt sett inte en pådrivande faktor för minskad biologisk mångfald, utan en konsekvens av hur vi använder planeten. En förutsättning för att hantera biologisk mångfald, klimatförändringar och hållbarhetsfrågor är alltså att vi reflekterar över hur vi lever på vår planet. Vi har inte hur mycket tid som helst på oss att ta itu med dessa problem, eftersom de framtida klimateffekterna kommer att ackumuleras och hota den biologisk mångfalden, vilket begränsar våra alternativ i framtiden. Människan har alltid varit bra på att anpassa sig till förändringar, även väldigt snabba förändringar. Vi har en medfödd anpassningsförmåga och fallenhet för att berätta historier. Det är vi som bestämmer vilket framtida klimat vi skapar, säger Keith Larson, fil.dr, ekolog och föreståndare för Arktiskt centrum vid Umeå universitet.