Tillsammans för biologisk mångfald
Förlusten av biologisk mångfald sker i snabb takt vilket till stor del beror på industriellt jord- och skogsbruk, expansion av hårdgjorda ytor i form av byggnader och infrastruktur, utfiskning och jakt, spridning av invasiva arter och klimatförändringar. Den biologiska mångfalden ger oss en mängd ekosystemtjänster som risker att gå förlorade, samt möjligheter som kan förbättra livet för människor. För att bryta trenden med ökad förlust av biologisk mångfald behöver fler områden skyddas och restaureras och fler aktörer engagera sig i detta.
Framtidens Natur och Kulturarv ska i detta projekt stärka den biologiska mångfalden genom att öka mängden mark under naturvårdsförvaltning.
Projektet stöttas med 1 910 000 kronor.
Vad händer i projektet?
Framtidens Natur och Kulturarv har genom olika ingångar kommit i kontakt med markägare som är villiga att upplåta sin mark för naturvårdsförvaltning och har tecknat långsiktiga avtal med organisationen för att denna ska göra detta. I det här projektet vill organisationen arbeta mer systematiskt med just markägare.
- – Ett brett kommunikationsarbete i flera kanaler görs för att nå markägare – för att förklara nyttan av biologisk mångfald, samt hur det praktiskt går till att samarbeta med Framtidens Natur och Kulturarv i detta projekt.
- – Organisationens hemsida kommer uppdateras med en laddningssida för projektet.
- – Genom analys och kontakt med andra intressenter ska de i projektet söka och identifiera andra potentiella markägare, som kan tänkas vara intresserade av naturvård.
- – När en första kontakt har skapats med en markägare kommer det följas upp med besök på marken för att undersöka befintliga naturvärden och restaureringspotential.
Varför fick projektet stöd?
Utvecklingen av den biologiska mångfalden är negativ såväl globalt som i Sverige. Tillräckligt stora områden behöver skyddas och restaureras för att de naturligt förekommande arterna och biotoperna ska kunna fortleva. Det behövs därmed fler aktörer som engagerar sig för att fler områden ska läggas under naturvårdsförvaltning innan allt för lite biologiskt rik natur återstår.
Projektets tidsstatus
12%
Projektet startade i maj 2025 och avslutas i december 2026
För mer info: https://framtidensnatur.se/