Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Building bridges – Breaking barriers

Demokrati och mänskliga rättigheter är under press världen över, och Europa är inget undantag. Högerextrema och antidemokratiska rörelser får ett allt större inflytande. För dem är kontroll av konst och kultur viktiga element för att forma en nationell identitet. Med hänvisning till antiterrorlagar, religiösa eller nationella värderingar, censureras och straffas kulturskapare och kritiska röster tystas – även i flera västeuropeiska länder. Rädsla för indragen finansiering, svartlistning, och hot och hat i sociala medier, har också lett till en stor ökning av självcensur. Förståelsen för betydelsen av ifrågasättande kultur i ett öppet demokratiskt samhälle, är låg bland beslutsfattare, och konstnärlig frihet står långt ner på den politiska agendan. Kontinuerlig dokumentation och analys av överträdelser på europeisk nivå saknas, samtidigt som politiker och kulturskapare själva har dålig kunskap om befintlig lagstiftning som skyddar den konstnärliga friheten.

Freemuse vill med detta projekt bidra till att försvara konstnärlig frihet i Europa och synliggöra varför den är viktig för öppna, demokratiska samhällen. Genom utbildning och samarbete mellan kultur- och människorättsorganisationer, ska bevakning och rapportering utvecklas, på nationell- och EU-nivå, för att kunna ge konstnärlig frihet en högre status på den politiska agendan.

Projektet stöttas med 2 065 000 kronor.


Vad händer i projektet?

  • – Utvalda människorätts- och kulturaktörer, samt paraplyorganisationer i tolv europeiska länder, ska utbildas och stärkas.
  • – Ett antal regionala koordinatorer anlitas och utbildas för att samordna insatser och för att själva kunna vidareutbilda fler medlemmar i nätverk.
  • – De olika aktörerna börjar dokumentera, analysera och rapportera om kränkningar i sina egna kontexter samt arrangerar samtal, workshops och event för att diskutera vikten av konstnärlig frihet med sektorn, allmänheten och beslutsfattare.
  • – I några länder kommer det bli aktuellt med rapportering till FN.
  • – Slutligen sammanställs en rapport med tips, råd och erfarenheter från projektet, samt åtgärdsförslag och rekommendationer för beslutsfattare på EU-nivå och i de tolv länderna.
  • – Rapporten sprids till sektorn och genom mediebearbetning, i sociala kanaler och presentationer under EU- och FN-forum i Geneve, Paris, Strasbourg och Bryssel.

Varför fick projektet stöd?

Genom att bevaka, stärka och tydliggöra vikten av konstnärers rättigheter i Europa, kan ett fritt och demokratiskt samhälle för alla grupper av individer främjas, i såväl Sverige som i övriga Europa.


Projektets tidsstatus

10%

Projektet startade i april 2025 och avslutas i mars 2026

För mer info: https://www.freemuse.org/