Diabeteslyftet – utbildning om diabetes i äldreomsorgen
Diabetes är den snabbast växande folksjukdomen i världen, och allt fler personer med diabetes (oavsett typ) finns i äldreomsorgen. Detta innebär att äldreomsorgen har fler typer av diabetes att vårda, vilket ställer höga krav på omsorgspersonal på boenden och i hemtjänst. Omsorgspersonalen har inte tillräcklig kunskap eller resurser för att tillgodose den omfattande egenvård som diabetes kräver, något som också kan få allvarliga följder när det gäller de signifikanta skillnaderna i behandling av de olika diabetestyperna. I realiteten råder också en stor ojämlikhet i vården på regional, kommunal och enhetsnivå.
Genom utbildningsinsatser och påverkansarbete vill därför Svenska Diabetesförbundet med detta projekt verka för tryggare omsorg och ökad livskvalitet för personer med diabetes inom äldreomsorgen.
Projektet stöttas med 1 930 000 kronor.
Vad händer i projektet?
- – En kartläggning genomförs att få överblick över var i landet det finns störst behov av utbildning gällande diabetes och diabetesvård
- – Marknadsförings-, utbildnings- och informationsmaterial tas fram
- – Utbildningstillfällen för omsorgspersonal genomförs, för att bidra med mer kunskap om dels diabetes och den vård som krävs, dels vilka rättigheter som personer med diabetes har
Varför fick projektet stöd?
Genom att öka kunskapen om diabetes och diabetesvård hos omsorgspersonal, bidrar projektet till tryggare äldreomsorg och ökad livskvalitet för personer med diabetes inom äldreomsorgen.
Projektets tidsstatus
26%
Projektet startade i mars 2024 och avslutas i februari 2026
För mer info: https://www.diabetes.se/