Digital samtalsmottagning
Transpersoner, personer med funderingar kring sin könsidentitet och personer med transerfarenhet är en utsatt grupp när det kommer till psykisk hälsa och tillgång till stöd. Forskning visar att transpersoner löper betydligt högre risk för psykisk ohälsa och självmordstankar än befolkningen i stort. Vuxna transpersoner och transpersoner på landsbygden är ofta extra utsatta och saknar tillgång till stöd i ännu större utsträckning än unga transpersoner och transpersoner i städer.
I detta projekt vill Transammans – Förbundet för transpersoner och närstående vidareutveckla deras befintliga samtalsmottagning som vänder sig till transpersoner och personer som funderar kring sin könsidentitet. Genom projektet kommer även vuxna transpersoner att kunna erbjudas samtalsstöd, liksom fler transpersoner på landsbygden. Genom stödmottagningen ska målgruppen få samtalskontakt och förbättrad psykisk hälsa, minskad känsla av ensamhet och större kunskap om sina rättigheter.
Projektet stöttas med 2 150 000 kronor.
Vad händer i projektet?
- – Öppna upp för att ge samtalsstöd till transpersoner som är äldre än 26 år.
- – Bredda samtalsmottagningen geografiskt och nå ut till fler personer i mindre städer och på landsbygden.
- – Genomföra kommunikationskampanjer för att sprida information om samtalsstödet och nå ut till målgrupperna.
- – En kurator kommer att hålla stöttande samtal för målgruppen via video, chatt eller telefon.
- – I slutet av varje projektår kommer Transammans att sammanställa en rapport som dels används för att förbättra samtalsstödet, och dels används i organisationens opinionsbildning och upplysande arbete om vikten av stöd till transpersoner.
Varför fick projektet stöd?
Alla människor har rätt till god psykisk hälsa och information om sina rättigheter i samhället.
Projektets tidsstatus
1%
Projektet startade i februari 2025 och avslutas i februari 2027
För mer info: https://transammans.se/