Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Under uppsikt – bevakning av global nätcensur

Diskussioner i virtuella rum speglar och formar ett samhälles sociala frihet – medan nätcensur innebär repression. Att de flesta av oss nu tillbringar mer tid på nätet gör att censurens effekter blir allt mer akuta världen över.

Under uppsikt – bevakning av global nätcensur är ett nytt internationellt projekt för att bevaka och bekämpa begränsningar av yttrandefriheten, särskilt där censurpolicyer exporteras från Europa och USA till resten av världen. Projektet arbetar för att mäktiga nätcensorer – särskilt sociala medie-plattformar som Facebook och Google – ska följa rättvisa och inkluderande standarder för uttrycksdiskurs, transparens och rättssäkerhet på ett sätt som skyddar marginaliserade röster, avvikande åsikter och heterogena samhällen.

Postkodstiftelsen stöttar projektet med 2 960 000 kr.


Vad händer i projektet?

Projektet är uppdelat i tre delar: den första är en global kampanj om yttrandefrihet på nätet för att sätta press på teknikföretagen. Den andra delen består om uppsökande arbete för att påverka beslutsfattare och lagstiftare inom EU. Den tredje delen är sammankallande av en global koalition för att uppdatera The Santa Clara Principles om transparens och sociala medier.


Varför fick projektet stöd?

Detta projekt bidrar till att uppfylla Postkodstiftelsens stadgar om att ge stöd till barn och vuxna i utsatta situationer eller katastrofer.


Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i januari 2021 och avslutades i maj 2022

För mer info: https://www.eff.org