Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

FATHIMA 2.0 – För tjejer som är nya i Sverige

Tjejer med erfarenhet av flykt möter ofta förtryck och diskriminering baserat på deras religion, hudfärg, kultur eller ursprung, men även på grund av deras kön. I Barnombudsmannens rapport Om barn och ungas utsatthet för rasism lyfter tjejer frågan om dubbel utsatthet, till exempel att bli utsatt för rasism och samtidigt inte kunna få stöd hemma på grund av låg socioekonomisk status. Tjejer som är nya i Sverige får i mycket lägre grad sina rättigheter tillgodosedda, upplever socialt utanförskap och saknar ofta tillgång till meningsfull fritid. 

För att stärka nyanlända tjejers hälsa, välmående och självbestämmande krävs insatser. Rädda Barnens Ungdomsförbund (RBUF) har genom Fathima-metodens samtalsgrupper skapat trygga mötesplatser och sammanhang för tjejer och ickebinära i tonåren med erfarenhet av flykt eller av att vara ny i Sverige. RBUF kan genom Fathima-metoden och med tjejerna själva som drivkraft skapa roliga och utvecklande sammanhang med låga trösklar.  

I detta projekt vill Rädda Barnens Ungdomsförbund stärka det psykosociala välmåendet, självbestämmandet, förutsättningarna att tillgodose sina rättigheter och tillgången till meningsfull fritid hos tjejer med erfarenhet av flykt. Detta ska uppnås genom att sprida, förankra och vidareutveckla Fathima-metoden i fler områden i Sverige.  

Projektet stöttas med 1 940 000 kronor. 

Projektet är en del av Stiftelsens satsning “För ungas framtid” som syftar till att stötta initiativ som bidrar till att barn och unga i socialt och ekonomiskt utanförskap får bättre framtidsutsikter, upplever ökat självbestämmande och får ökade möjligheter att tillgodose sina rättigheter i samhället. 


Vad händer i projektet?

  • – Identifiera relevanta aktörer och etablera partnerskap i Skåne, Västra Götaland, Jämtland och Stockholms län.  
  • – Rekrytera, utbilda och genomföra nätverksträffar för samtalsledare för Fathima-grupperna. Samtalsledarna ska själva ha erfarenhet av flykt.  
  • – Implementering av Fathima-samtalsgrupperna. Grupperna kommer vara riktade till tjejer mellan 12–18 år och gruppsamtal kommer ske i mindre grupper med 5–15 deltagare, 10–11 gånger/termin.  
  • – Kommunikationsinsatser för att sprida Fathima-metoden kommer att genomföras.

Varför fick projektet stöd?

Genom att skapa trygga rum och informera tjejerna om deras rättigheter bidrar projektet till att öka deras framtidstro och hjälpa dem nå sin fulla potential. 


Projektets tidsstatus

15%

Projektet startade i oktober 2024 och avslutas i mars 2026

För mer info: https://rbuf.se/