Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Föräldraprogram i socioekonomiskt utsatta områden

En aktiv fritid är viktig för barn och ungdomars fysiska och psykiska hälsa. Det finns tydliga samband mellan inkomstnivå och andelen barn som är aktiva på sin fritid, där andelen ökar med vårdnadshavarens inkomstnivå. Den ojämlika folkhälsan är ett allvarligt samhällsproblem som drabbar individer och områden. För att komma till bukt med den ojämlika folkhälsan krävs olika typer av insatser där arbete med föräldrar är en viktig pusselbit. En förälder som kan ta ansvar för sin egen hälsa är också bättre rustad att ta hand om sina barns hälsa.

Löparakademin vill med detta projekt öka möjligheterna för föräldrar i socialt och ekonomiskt utanförskap att leva ett hälsosamt liv genom fysisk träning, utbildning och coaching.

Projektet stöttas med med 2 160 000 kronor.


Vad händer i projektet?

Löparakademin har en befintlig metod och verksamhet som vänder sig till barn och unga i socialt och ekonomiskt utsatta områden. I detta projekt vill de vända sig till en ny målgrupp och nå föräldrar till deras tidigare målgrupp.

  • – De når föräldrarna genom befintlig kontakt via deras barn, som är Löparakademins befintliga målgrupp, samt genom kompletterande samarbeten och kontakt med lokala organisationer.
  • – Totalt genomförs tio program i fyra städer: Stockholm, Malmö, Göteborg, Gävle.
  • – Programmen syftar till att höja kunskapen om vad som bidrar till god hälsa, stärka motivationen till träning och en hälsosam livsstil, samt ge konkreta verktyg för fortsatt träning på egen hand. Varje program innehåller totalt 15 träffar, fördelat på tränarledda träningspass och workshops, samt examination och avslutning.

Varför fick projektet stöd?

Projektet ska stärka förutsättningarna hos föräldrarna att leva hälsosamma liv, vilket i sin tur även kommer att påverka deras barns hälsa positivt på sikt. Genom att öka tillgången till fysisk aktivitet och information om hälsosamma levnadsvanor så bidrar projektet till en mer jämlik folkhälsa.


Projektets tidsstatus

15%

Projektet startade i augusti 2024 och avslutas i augusti 2026

För mer info: https://www.loparakademin.se/