Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Hej då ojämställt föräldraskap

I dokumentärfilmen Puss Hej Då får vi genom Sandra och Filip inblick i en relation med ojämn fördelning av ansvarstagande. De olika rollerna de intar i sitt föräldraskap skapar problematik i förhållandet och leder till en brytpunkt som är svår att återvända från. Filmen har visat sig vara ett verktyg för att starta konstruktiva samtal både hos privatpersoner och yrkesverksamma kring jämställt föräldraskap. Efter visningarna har många berättat om hur mycket nytt de fått att tänka på och prata om, hur filmen har fungerat som en väckarklocka i deras egna relationer, men också hur de känner igen sig i att pappor många gånger inte bemöts som en lika självklar förälder som mammor. Dessa reaktioner vittnar om att man med filmen som startpunkt för samtal kan göra nytta både för privatpersoner och de vårdinsatser som de möter när det gäller att främja ett jämställt föräldraskap, inte minst med tanke på forskning visar att de mönster som skapas under de första åren av föräldraskap (inklusive graviditet) hänger med under resten av barnets uppväxt.

I detta projekt vill Föreningen RåFILM skapa bättre förutsättningar för ett jämställt föräldraskap genom publika aktiviteter och ett bestående och tillgängligt utbildningsmaterial riktade till bland annat blivande eller nyblivna föräldrar, de vårdinstanser som möter dem samt beslutsfattare.

Projektet stöttas med 2 170 000 kr.


Vad händer i projektet?

  • – Framtagning av ett utbildningsmaterial och utveckling av en rad publika aktiviteter för att främja jämställt föräldraskap. Dessa tas fram tillsammans med bland annat organisationen MÄN och med Kunskapscentrum för jämlik vård, samt forskare och psykologer inom mödra- och barnhälsovård.
  • – De publika aktiviteterna kommer främst vara filmvisningar med tillhörande samtal och diskussioner om jämställt föräldraskap. Dessa visningar planeras på mer än tjugo orter i stort sett hela Sverige från norr till söder.

Varför fick projektet stöd?

  • Projektet bidrar till främjandet av ett jämställt föräldraskap som gynnar barns hälsa, utveckling och välbefinnande.

Projektets tidsstatus

42%

Projektet startade i augusti 2023 och avslutas i maj 2025

För mer info: https://rafilm.se/