Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Jämlik rörelse i skolan

Forskning visar tydligt att hälsa inte är jämlik. Hur fysiskt aktivt ett barn är beror på var man är född och uppvuxen, föräldrarnas bakgrund och om man är pojke eller flicka. Därför är skolan en viktig plattform för att nå ut till alla barn oavsett bakgrund, kön och socioekonomiska förutsättningar. I skolan är det dessvärre också en utmaning att uppnå jämlikhet. Rörelsedata från 500 skolor visar tydliga skillnader mellan pojkar och flickor, där pojkarna rör sig upp till 50 % mer än flickorna. För att tackla denna utmaning krävs en kraftsamling för en mer jämlik rörelse i skolan. Många skolor har startat upp rörelsesatsningar som har gett positiva effekter, men stora utmaningar kvarstår att nå de grupper som rör sig allra minst, där flickorna är i majoritet.

SCRIIN vill med detta projekt bidra till en mer jämlik hälsa bland barn och unga i Sverige, genom att skapa förutsättningar för med rörelse under och efter skoldagen bland flickor på 100 skolor runt om i Sverige. I detta projekt samarbetar SCRIIN med Generation Pep och Stockholms stads utbildningsförvaltning.

Projektet stöttas med 2 870 000 kronor.


Vad händer i projektet?

Projektet kommer att stötta 100 skolor i Sverige. Den primära målgruppen är flickor i åldern 11–19 år.

  • – Det genomförs fokusgruppssamtal för att säkerställa att målgruppens egna önskemål och insikter tas tillvara på.
  • – Baserat på fokusgruppssamtalen, samt skolornas förutsättningar och behov, skapas en handlingsplan med aktiviteter i syfte att främja en mer jämlik rörelse under skoldagen.
  • – Synergier mellan skolornas individuella handlingsplaner kommer identifieras och sammanställas i en nationell handlingsplan.
  • – Projektet ska även bidra med att flickor rör sig mer även på fritiden, genom att genomföra aktiviteter som riktar sig till det lokala föreningslivet och vårdnadshavare.

Varför fick projektet stöd?

Fysisk aktivitet är viktigt både för vår fysiska och psykiska hälsa. Genom att bidra till att fler flickor får en aktiv och meningsfull fritid kommer det ge en positiv inverkan på deras fysiska och psykiska hälsa genom hela livet. Projektet bidrar till att motverka stillasittande och öka rörelsen bland flickor, vilket främjar såväl fysiskt som psykiskt välbefinnande.


Projektets tidsstatus

10%

Projektet startade i oktober 2024 och avslutas i oktober 2026

För mer info: https://www.scriin.se/