Koll på lagen
Mucfs fokusrapport Vilka ska med: Ungas sociala inkludering i Sverige, 2019 visar stora skillnader i hur ungdomars rättigheter respekteras och skyddas beroende på var de bor och deras socioekonomiska situation. Det senaste tidens debatt om visitationszoner visar på vikten av att ungdomar i dessa områden bör få lära sig mer om sina rättigheter. För att svara upp mot den här problematiken har Byrån mot diskriminering i Östergötland utvecklat ett metodmaterial, ”Koll på lagen”, med syfte att lära unga om vardagsjuridik. För att fler barn ska bli rustade med information om sina rättigheter måste materialet spridas vidare till fler områden.
Byrån mot diskriminering i Östergötland vill med detta projekt stärka barn och unga genom att öka deras kunskap om vardagsjuridik samt ge dem verktyg för att kunna tillgodose sina rättigheter. I ett tidigare projekt har Byrån tagit fram Koll på lagen, ett metodmaterial, som med detta projekt kommer att spridas till fler städer i Östergötland.
Projektet stöttas med 1 640 000 kronor.
Projektet är en del av Stiftelsens satsning “För ungas framtid” som syftar till att stötta initiativ som bidrar till att barn och unga i socialt och ekonomiskt utanförskap får bättre framtidsutsikter, upplever ökat självbestämmande och får ökade möjligheter att tillgodose sina rättigheter i samhället.
Vad händer i projektet?
Byrån mot diskriminering i Östergötland kommer sprida metodmaterialet “Koll på lagen”, så att fler barn och unga i åldern 13-25 år, kan ta del av vardagsjuridik och blir medvetna om sina rättigheter och skyldigheter
- – För att nå unga kommer föreläsningar, workshops och områdesdagar anordnas i skolor, på fritidsgårdar och hos relevanta föreningar,
- – För att nå vuxna kommer föreläsningar och workshops för vuxna som jobbar inom skolor, fritids och dylikt, samt föräldraträffar för vårdnadshavare, att genomföras. Detta så att viktiga vuxna blir rustade för att möta ungdomarna i frågor som handlar om rättigheter och skyldigheter i samhället.
- – Projektet kommer spridas nationellt till samtliga diskrimineringsbyråer genom en digital konferens.
Varför fick projektet stöd?
Projektets syfte är att stärka ungdomars kunskaper inom vardagsjuridik så att de kan förstå sig på sina rättigheter och skyldigheter. Genom att ungdomar får nya eller utökade kunskaper om lagar kopplat till mänskliga rättigheter, icke-våld och jämställdhet, bidrar projektet till ökad jämlikhet.
Projektets tidsstatus
13%
Projektet startade i december 2024 och avslutas i december 2025
För mer info: https://www.diskriminering.se/