Mapping AI Speech Restrictions
När generativa AI-teknologier allt mer formar global kommunikation, medför de både enorma möjligheter och allvarliga risker för yttrandefriheten. Detta projekt, lett av Justitia, undersöker de hur AI används för att reglera tal i både demokratier och auktoritära regimer, ofta suddande ut gränsen mellan moderering och censur.
Under de senaste åren har stora kliv tagits inom utvecklingen av generativ AI, som nu håller på att revolutionera arbetsprocesser och hur vi kommunicerar med varandra. Den snabba utvecklingen för dock med oro och säkerhetsrisker för exempelvis spridning av des- och missinformation, samt värderingsstyrt och felaktigt innehåll. För att stoppa spridning av hatretorik och desinformation, försöker regeringar och teknikföretag i allt högre grad införa lagar och restriktioner. Dessa kan dessvärre bli kontraproduktiva och undergräva just de värderingar som de ska skydda, samtidigt som de inskränker yttrandefriheten och leder till betydande begränsningar av lagliga uttryck och det offentliga samtalet. Avsaknaden av internationellt harmoniserade regelverk och standarder, skapar skillnader mellan länder, vilket skapar kryphål som kan undergräva internationella ansträngningar för att främja transparens och ansvarsskyldighet i styrningen av AI.
Justitia (The Future of Free Speech) vill i detta projekt arbeta för en global digital miljö där yttrandefrihet och demokratiska värderingar skyddas, och där grundläggande mänskliga rättigheter upprätthålls vid styrning av generativ AI.
Projektet stöttas med 2 500 000 kronor.
Vad händer i projektet?
Projektet har som ambition att utveckla en kunskapsplattform för löpande information, och som kan bli en viktig resurs för akademiker, beslutsfattare och civilsamhällesaktörer engagerade i värnandet av yttrandefrihet i den digitala utvecklingen.
- – Det görs en kartläggning över hur regeringars och företags regleringar av generativ AI, i såväl öppna demokratiska- som auktoritära stater, påverkar yttrandefriheten mätt mot internationell människorättslagstiftning.
- – Materialet sammanställs i två årliga rapporter.
- – Det framtagna materialet sprids genom presentationer i relevanta konferenser och forum, rundabordssamtal med experter och beslutsfattare, intressentkonsultationer, möten med tjänstemän i EU-parlamentet, kunskapshöjande workshops med civilsamhällesaktörer, vetenskapliga artiklar samt media.
Varför fick projektet stöd?
Yttrandefrihet är en av grundförutsättningarna för ett fungerande demokratiskt samhälle. Att förstå vikten av, och värna yttrandefrihet när nya revolutionerande tekniker växer fram och generativ AI ska styras, är därför angeläget såväl i Sverige som i resten av världen.
Projektets tidsstatus
3%
Projektet startade i april 2025 och avslutas i april 2027
För mer info: https://futurefreespeech.org/