Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

  • Foto: Julia Jane Persson

  • Foto: Julia Jane Persson

  • Fotograf: Julia Jane Persson

Nationell manifestation för civilkurage och medmänsklighet

Genom enastående insatser räddade Raoul Wallenberg under andra världskriget tiotusentals medmänniskor undan Förintelsen. Han visade att en människa kan göra stor skillnad. Precis som på Raouls tid står samhället idag inför stora utmaningar med främlingsfientlighet, rasism och utanförskap. Det ledarskap som Raoul representerar är nu viktigare än på länge. Sedan 2012 firas Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti, främst i Stockholm. Dagen är också Sveriges nationella dag för civilkurage och medmänsklighet, något få känner till.

Syftet med detta projekt är att den 27 augusti ska vara en dag då det lokala kultur- och föreningslivet runt om i landet inspirerar människor att agera med civilkurage och medmänsklighet. I projektet tas det bland annat fram ett kitt med material och aktiviteter till landets kommuner för att uppmuntra lokala satsningar i denna anda. Startskottet för projektet blir en digital bildutställning om mänskliga rättigheter och att göra skillnad, som visas på offentliga platser runt om i landet.


Vad ska hända i projektet

Framtagande av material och aktiviteter för kommuner att använda, utställningar i olika former samt upprättande av struktur för att nationellt fira Raoul Wallenbergs dag.


Därför fick projektet stöd

Genom kulturaktiviteter involverar och engagerar projektet en bred allmänhet, kultur- och föreningslivet, lokalt likväl som nationellt, kring dessa dagsaktuella samhällsfrågor som främlingsfientlighet, rasism och utanförskap.


Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i september 2017 och avslutades i januari 2019

För mer info: http://raoulwallenberg.se