Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

SDG6 Accountability Facility

Globalt saknar 1 av 3 tillgång till rent vatten och nästan 2 av 3 har inte tillgång till säker sanitet. Vattenkrisen är också en drivare av andraproblem som t.ex. barnadödlighet, fattigdom och klimatförändringar. Konceptet vattenavtryck har på senare år använts alltmer för att förstå komplexa sambanden mellan vattenproduktion, handel, konsumering och hållbar resursanvändning. Ett vattenavtryck visar omfattningen av vattenanvändning i förhållande till människors förbrukning. Vattenavtrycket kan räknas ut för varje vara eller service konsumerad. T.ex. används 66% av vattnet som behövs för att förse Sverige med all vår mat och kläder i andra länder än Sverige. Det är viktigt att vattenavtrycket ska vara mer rättvist och baseras på hållbar och resilient vattenanvändning.

I detta projekt vill Water Witness International öka vattensäkerheten, vilket är tillgången till rent vatten, och den hållbara vattenanvändningen i globala syd genom att stärka lokala aktörers förmåga att utkräva ansvar från globala företag.

Projektet stöttas med 2 820 000 kronor.


Vad händer i projektet?

  • – Bygga upp och skapa ett kompetenscenter som erbjuder olika former av kompetensstöd för lokala aktörer i Afrika.
  • – Ge legalt, finansiellt och tekniskt stöd till lovande organisationer, forskare och journalister som ligger i framkant i kampen för ökad vattensäkerhet och ansvarsutkrävande.
  • – Genomföra påverkansarbete gentemot allmänheten och beslutsfattare i syfte att öka kunskapen om behovet av vattensäkerhet och rättvisa vattenavtryck.

Varför fick projektet stöd?

Projektet bidrar till att stärka den lokal kapaciteten att utkräva ansvar från globala företag och ökar vattensäkerheten och den hållbara vattenanvändningen i globala syd.


Projektets tidsstatus

19%

Projektet startade i april 2024 och avslutas i september 2025

För mer info: https://waterwitness.org/