Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Stories from Angered

Språket är en viktig förutsättning för att kunna vara aktiv i samhället och dess utveckling. För barn och unga som växer upp i stigmatiserade svenska förortsområden, är ofta ramarna snäva för vilka röster som får höras och vilka bilder och berättelser som får beskriva deras vardag och uppväxtområde. Dessa bilder och berättelser kan lätt internaliseras och blir en del av den egna identiteten. Angered, en stadsdel i nordöstra Göteborg, har över tid haft en stor inflyttning från utlandet och har med sina 54 000 invånare en enorm mångfald av erfarenheter och berättelser, som dock sällan får utrymme i offentligheten. Den offentliga bilden av Angered är i stället ofta enkelspårig och negativt laddad. Stadsdelen har den yngsta medelåldern i Göteborg, med 45 % av befolkningen under 30 år, som behöver rätt förutsättningar för att ta plats i samhället och makten över sina liv och framtid. 

Föreningen Angereds bokmässa vill med detta projekt bidra till att bredda bilden av Sveriges förortsområden, och ge barn och unga som växer upp i Angered möjlighet att utveckla sin språkliga förmåga och uttrycka sig genom text, tal och olika former av berättande. Detta för att stärka barn och ungas egenmakt, framtidsutsikter och delaktighet i samhället. 

Projektet stöttas med 2 250 000 kronor. 


Vad händer i projektet?

  • – Barn och unga mellan 7 – 30 år i Angered, får träning i ordets makt och en arena att agera på. 
  • – Unga mellan 7 – 15 år erbjuds lovkurser där deltagarna får testa att skriva poesi och reportage, spela in poddradio, träna på intervjuteknik samt andra berättartekniker som stopmotion och måleri.  
  • – Ungdomar mellan 15 – 19 år erbjuds helgläger med träning intervjuteknik, podda, skriva poesi och reportage, men även arrangörskap och att testa på att omarbeta texter till filmmanus och undertextning.  
  • – För de mellan 15 – 30 år arrangeras skrivarverkstäder en kväll i veckan, och en poddverkstad varannan vecka, under terminerna. De får också handledning i olika utbildnings- och karriärvägar inom skrivande, möjlighet till möten med förebilder och att publicera och sprida sina texter.  
  • – Under projektet arrangeras också offentliga författarbesök som deltagarna är med och planerar. 

Varför fick projektet stöd?

Genom att fler barn och unga i socioekonomiskt utsatta förortsområden, ges möjlighet att utveckla och använda sitt språk för att aktivt kunna delta i, och bidra till samhället, skapas förutsättningar för ett mer jämlikt och inkluderande samhälle. 


Projektets tidsstatus

16%

Projektet startade i maj 2024 och avslutas i juni 2026

För mer info: https://www.storiesfromangered.se/