Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Svinnsmart samarbete

Globalt sett står matsvinn för mellan 8 – 10 procent av människors utsläpp av växthusgaser. I Sverige kastas 89 000 ton livsmedel från butiksled årligen. Samtidigt som det finns människor, både i Sverige och internationellt, som lever i ekonomisk utsatthet och har utmaningar med att täcka dagliga basbehov. Även om antalet butiker som donerar sitt överskott av mat har ökat under de senaste åren finns det mycket kvar att göra för att effektivisera systemen. Ett sätt är att kommunala avfallsbolag, som enligt avfallsförordningen är ansvariga för att hantera matavfall från butiker, hämtar livsmedelsöverskottet i butikerna innan det blivit matavfall.  

Ätbart vill med sitt projekt bidra till att minska matsvinnet, stärka utvecklingen av ett mer hälsosamt och hållbart matsystem och samtidigt förbättra livsmedelsberedskapen genom bättre samverkan mellan kommuner, civilsamhället, lantbrukare och livsmedelsbutiker. 

Projektet stöttas med 2 500 000 kronor. 


Vad händer i projektet?

  • – En kartläggning genomförs för att identifiera kommuner som samverkar med matbanker eller själva tar emot livsmedelsöverskott, samt kartläggning över lantbrukare som omfördelar överskott till matbanker.
  • – En struktur byggs upp för att underlätta samverkan mellan kommuner, civilsamhälle, lantbrukare och livsmedelsbutiker.  
  • – Stödmaterial ska utvecklas i form av avtalsmallar, rutindokument, information om regelverk och goda exempel, samt riktlinjer för hur hälsoperspektiv, klimat- och miljönytta kan vägas in i urvalet av livsmedel som omfördelas.  
  • – Aktiv matchning mellan, kommuner, matbanker, lantbrukare och livsmedelsbutiker.  
  • – En rapport tas fram i samarbete med forskare som beskriver och problematiserar kommuners och lantbrukares roll i matsvinnshantering och omfördelning av livsmedel, samt folkhälsoaspekter och avvägningar kring klimat- och miljönytta.  
  • – Slutsatserna presenteras under en konferens dit näringsliv, myndigheter, akademi och civilsamhälle bjuds in, samt genom webbinarier, föreläsningar och pressbearbetning. 

Varför fick projektet stöd?

En effektivare användning, och jämnare fördelning av jordens resurser är avgörande för att nå de globala målen för hållbar utveckling. Att minska matsvinnet är därför av stor vikt, såväl globalt som i Sverige. 


Projektets tidsstatus

9%

Projektet startade i januari 2025 och avslutas i juni 2026

För mer info: https://atbart.org/