Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Teatervagnen

Under den rådande Coronapandemin ställdes all fysisk kulturverksamhet på vänt. Alla människor har inte samma möjlighet att ta till sig av digital kultur och det som det fysiska mötet ger är så mycket mer än enbart det tvådimensionella. Att nå ut till människor i olika åldrar, med olika förutsättningar och i alla möjliga hörn av våra samhällen under dagens omständigheter är en utmaning. Människor behöver kultur, vi mår bra av att uppleva och utmanas genom det kreativa och att ta teatern utomhus ger möjlighet för fler att besöka och uppleva den. Och genom att bygga en teatervagn vill man inom Teatervagnen nå ut med kvalitativ fysisk teater till människor över hela Gotland oavsett förutsättning.

Postkodstiftelsen vill med detta projekt tillsammans med Teaterensemblens ideella förening nå ut med teater och lek till människor i en tid då det verkligen saknas och särskilt till platser där det behövs som mest.

Projektet stöttas med 1 315 000 sek


Vad händer i projektet?

Nyanlända unga vuxna och minst fyra mellanstadieklasser använder och utvecklar sin kunskap inom finsnickeri till att bygga teatervagnen och dess dekor under ledning av projektets scenograf. Teatervagnen turnerar med Shakespeares ”Stormen” som ligger till grund för projektet. Föreställningen repeteras och har premiär på en annan mobil scen medan teatervagnen byggs och som sedan får agera scen då föreställningen har nypremiär och fortsätter därefter att turnera i många år framöver. Projektet sker i tätt samarbete med Romateatern på Gotland som är Sveriges främsta Shakespeareteater och som alltid spelar på sin utomhusscen i Roma.


Varför fick projektet stöd?

Projektet bidrar till att fler möjligheten att uppleva kultur. Kultur är en av grundpelarna i vårt samhälle och att få ta del av kvalitativ teater kan bidra till både välbefinnande och gemenskap likväl som förståelse och tolerans människor emellan.


Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i maj 2021 och avslutades i oktober 2022