Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Transformera matsystemet genom kunskap, engagemang och säkerställande av åtaganden 

Många av dagens mest akuta hälso- och miljöutmaningar är knutna till mat och matproduktion. Den globala produktionen och konsumtionen av mat står för så mycket som 30 % av världens utsläpp av växthusgaser, samtidigt som undernäring, fetma och kroniska livsstilssjukdomar på många ställen är växande hälsoproblem. En omställning till ett hållbart matsystem som både kan förebygga folksjukdomar och bidra till minskad miljö- och klimatpåverkan är nödvändigt.  

Under 2019 publicerade EAT i samarbete med den medicinska tidskriften the Lancet rapporten The EAT Lancet Commission. Rapporten innehöll riktlinjer för hur vi ska äta för att föda en växande befolkning hälsosam mat samtidigt som vi håller oss inom planetens gränser. Rapporten fick stort genomslag bland både allmänheten och i policysammanhang. År 2025 ska EAT Lancet 2.0 publiceras med fördjupad information och färdplaner för hur vi ska uppnå hållbara och hälsosamma matsystem. Att sprida denna kunskap och säkerställa åtaganden är avgörande för att nå målet. 

EAT Foundation vill i detta projekt bidra till ett hälsosamt och hållbart matsystem genom att sprida kunskap, öka engagemang och säkerställa åtaganden som främjar en planetär hälsodiet. 

Projektet stöttas med 4 940 000 kronor. 


Vad händer i projektet?

Projektet består av två huvudsakliga delar: 

  • – Första delen tar avstamp i EAT Lancet 2.0. Genom rapporten ska man öka kunskapen och engagemanget för matfrågan bland annat genom att genomföra en global kommunikationskampanj med målgruppsanpassade budskap, sprida förenklade versioner av den vetenskapliga skriften och ta fram och lansera en interaktiv webbaserad kunskapshubb för att tillgängliggöra forskning och konkreta rekommendationer.  

 

  • – Projektets andra del syftar till att säkra åtaganden som är i linje med de mål och riktlinjer som EAT Lancet 2.0 belyser. Rapporten kommer lanseras på EAT Stockholm Food Forum där ledande experter inom vetenskap, näringsliv, civilsamhälle och politik samlas för att gemensamt driva på lösningar för en omställning av matsystemet. Därefter följer lanseringsevent på alla kontinenter och spridning av riktlinjerna på viktiga internationella forum. EAT kommer också att samarbeta med ett brett nätverk av organisationer och representanter från FN:s medlemsländer, näringsliv och civilsamhälle för att omsätta riktlinjerna till handling.  

Varför fick projektet stöd?

Många av dagens mest akuta hälso- och miljöutmaningar är kopplade till mat och matproduktion. Genom att påskynda omställningen till ett mer hållbart och rättvist matsystem kan vi både förebygga folksjukdomar och minska påverkan på miljön och klimatet, två angelägna frågor idag. 


Projektets tidsstatus

18%

Projektet startade i oktober 2024 och avslutas i mars 2026

För mer info: https://eatforum.org/