Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Trygga tillsammans

Somaya kvinno- och tjejjour möter många barn som tillhör den målgrupp som löper störst risk att utsättas för gatuvåld eller rekryteras till gängkriminalitet. Studier visar att gängkriminella som upplevt våld i hemmet som barn, och som saknat stöd för att bearbeta dessa upplevelser, ofta dragits till kriminella miljöer på grund av denna brist på stöd. Det stöd som finns tillgängligt i samhället fokuserar oftast bara på en aspekt av barnets behov, t.ex. våldsutsatthet, stöd med skolgång eller fritidsaktiviteter, och beaktar sällan andra områden i barnets liv. Det saknas därmed ett helomfattande perspektiv.  

I detta projekt vill Somaya kvinno- och tjejjour öka välmående, mentala hälsa, delaktighet och framtidstro hos utsatta barn och unga genom att erbjuda ett individanpassat och heltäckande stöd utifrån ett urval av aktiviteter som utgår från deltagarnas behov och önskemål.  

Projektet stöttas med 2 990 000 kronor.  

Projektet är en del av Stiftelsens satsning “För ungas framtid” som syftar till att stötta initiativ som bidrar till att barn och unga i socialt och ekonomiskt utanförskap får bättre framtidsutsikter, upplever ökat självbestämmande och får ökade möjligheter att tillgodose sina rättigheter i samhället.  


Vad händer i projektet?

Projektet består av tre faser.  

Fas 1: 

  • – Bilda fokusgrupper med barn och mammor för att inventera barnens önskemål och behov. 
  • – Välja och anpassa insatser och aktiviteter utifrån fokusgruppernas resultat. 
  • – Utveckla och formalisera samverkan och samarbeten med relevanta aktörer. 

 

Fas 2: 

  • – Rekrytera deltagare och sprida kännedom om barnverksamheten. 
  • – Starta den fysiska verksamheten. 
  • – Genomföra aktiviteter såsom stöd att hantera upplevelser av våld, läxläsning, picknick, pyssel, filmvisning, simlektioner (eller andra idrottsaktiviteter). 

 

Fas 3: 

  • – Formalisera processer för barnens delaktighet i verksamhetens fortsatta utformning. 
  • – Integrera metod och arbetssätt i hela verksamheten. 
  • – Sprida kunskaper och erfarenheter till andra yrkesverksamma nationellt. 

Varför fick projektet stöd?

Genom att motverka de olika risk- och sårbarhetsfaktorer som många utsatta barn upplever genom ett långsiktigt och holistiskt stöd, bidrar det här projektet till att barn och unga får stärkt förmåga att göra egna val och bättre möjligheter att nå sin fulla potential. 


Projektets tidsstatus

7%

Projektet startade i november 2024 och avslutas i oktober 2027

För mer info: https://www.somaya.se/