Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Vid och bredvid…

Flera unga säger att de känner sig utanför och ensamma i skolan och på fritiden. Många bär erfarenheter av att det inte är någon som pratar med en i skolan, träningen, eller på kompisforum på nätet. Unga behöver få berätta om sina upplevelser av att vara utanför eller ensamma, och det behöver finnas någon som lyssnar. Förutom att det är ett stort stigma att inte tillhöra den sociala gruppen, kan ensamhet lätt bli en dubbelbörda då barnet inte vill göra föräldrar eller andra närstående oroliga. Många elever vittnar om en rädsla för att vara ofrivilligt ensam. Därför är det oerhört betydelsefullt att öka medvetenheten om att det finns stöd och hjälp att få, och att ofrivillig ensamhet går att bryta. En är inte ensam om att känna sig ensam.

Teater De Vill ska i detta projekt rikta sig till mellanstadie- och högstadieelever, och ta fram två teaterföreställningar med tillhörande workshops, som handlar om ofrivillig ensamhet bland unga. Med detta vill de sprida medvetenhet om att det finns stöd och hjälp att få, och att ofrivillig ensamhet går att bryta.

Projektet stöttas med 2 050 000 kronor.


Vad händer i projektet?

Projektet utgår från två nyskrivna pjäser för högstadiet och mellanstadiet: ORKAN av Emma Broström, samt EN SÅNG FÖR ALLA… av Sara Raisse.

  • – Framtagandet av de två pjäserna sker i dialog/samarbete med skolklasser, som på olika sätt är medskapande och delaktiga.
  • – Föreställningarna kommer att spelas i Stockholm och turnera på skolor över hela landet – Borås, Mariestad, Lidköping, Vänersborg, Göteborg, Gotland, Köping, Finspång, Helsingborg, Malmö, Lund, Kalmar, Söderhamn, Sundsvall, Umeå, Rättvik, Mora, Skellefteå, Vindeln, Malå, Åsele, Osby och Norby.
  • – Till vissa föreställningar tillkommer workshops, som ska stimulera inkludering och gemenskap.
  • – Framtagning av utvärderingsblad utifrån projektets mål sker, något som elever och lärare får besvara.
  • – Förhoppningen är att de framtagna pjäserna och det pedagogiska materialet kan leva vidare efter projektet.

Varför fick projektet stöd?

Att synliggöra ensamheten hos barn och unga är en förutsättning för att skapa ett mer inkluderande klimat i skolan och samhället. Detta projekt bidrar till att öka medvetenheten hos barn och unga, om att det finns stöd och hjälp att få för att bryta ofrivillig ensamhet.

 


Projektets tidsstatus

7%

Projektet startade i augusti 2024 och avslutas i december 2026

För mer info: https://teaterdevill.se/