24/9 2019

Peta på machokultur

Make Equal driver med stöd av oss projektet Allt vi inte pratar om – fritid och idrott. Vi har ställt några frågor till Henrik Teljfors, som är projektledare.

Berätta! Vad handlar projektet om?

”Det handlar om att få bort machokultur och utmana normerna inom idrotts- och fritidssektorn där många killar finns, på platser där det finns många destruktiva maskulinitetsnormer – där vill vi in och peta! Vi har gjort en hel del tidigare för att få in killar i jämställdhetsarbetet, men med detta projekt vill vi nå killar som inte själva söker upp sådana sammanhang och som kanske behöver oss mest. Vi vill att de ska få upp ögonen för att de ramar som killar och män hela tiden behöver hålla sig inom, på många sätt är begränsande, vilket gör att risken för utanförskap och psykisk ohälsa ökar. Vi vill att killar ska bli bättre på att prata om saker som relationer, vänskap, kärlek, skörhet, flyktvägar och sex. Helt enkelt allt vi killar inte pratar om. Det ska vara okej att som kille visa känslor, vara ledsen eller svag. Annars leder det lätt till att de känslorna istället kanaliseras som ilska, aggression och våld.”

Vad har ni fått för respons hittills?

”Väldigt bra skulle jag säga! Det har varit en ögonöppnare för många killar, även om många har tänkt i de här banorna innan så har de fått en större förståelse för vad destruktiva mansnormer kan leda till både för dem själva men att det också drabbar alla andra i form av exempelvis jargong, trakasserier och sexism.”

Vilka är dina egna drivkrafter?

”Jag kommer från idrottsrörelsen och har spelat fotboll hela livet. Jag älskar fotboll och lagsport på väldigt många sätt, men det finns också många delar som jag inte kan stå bakom, exempelvis den starka machokultur som frodas både på planen och på läktarna. Min starkaste drivkraft är att förändra det, ovanpå det har jag ett stort intresse för jämlikhetsfrågor. Jag försöker också hela tiden bli bättre på det här för egen del. Att säga ifrån när någon kompis drar ett skämt som inte är okej eller att själv försöka vara en jämställd förälder som mitt barn ska kunna vända sig till när det är ledset eller vill prata om jobbiga saker. Sedan jag började jobba med det här projektet känner jag verkligen att jag utvecklats på många olika sätt, det är en väldigt häftig känsla!”

Här kan du läsa mer om projektet.