Hemsidan använder cookies. Läs om vår integritetspolicy och hur vi använder cookies här.

Författarcentrum Sápmi

Att få skriva och läsa på sitt eget språk är en grundläggande mänsklig rättighet. I Sverige ges det ut knappt ett originalverk på samiska språk per år. Författare som försöker skriva och ge ut böcker på samiska har svårt att ta sig fram, på grund av hinder som bland annat avsaknad av ekonomiskt stöd och samiska förlag. I detta projekt genomförs en nysatsning på samisk litteratur, genom att etablera ett samiskt författarcentrum i Jokkmokk.

Inledningsvis kommer man att göra en behovsinventering bland såväl erfarna som nya samiska författare. Utifrån den kommer man att lägga upp planer för exempelvis kompetensutveckling, opinionsbildning och kunskapsspridning om samisk litteratur för en bredare allmänhet. Man kommer också att medverka i olika litterära sammanhang och skapa publika litteraturprojekt.


Vad ska hända i projektet

Etablering av ett författarcentrum med säte i Jokkmokk, samt upprätta strukturer för ett nätverk av samiskspråkiga författare och översättare över hela Sápmi regionen.


Därför fick projektet stöd

Genom att stärka litterära insatser på samiska gagnas, såväl den samiska, som den bredare svenska litteraturen och kulturen.


Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i november 2017 och avslutades i november 2019

För mer info: http://www.tjallegoahte.se